avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am fost pregătită pentru naștere naturală, dar în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am fost pregătită pentru naștere naturală, dar în urma testelor HIV rapide (3 la număr, și toate eronat pozitive) am fost obligată să nasc prin cezariană. Pot avea câștig de cauză dacă dau în judecată firma producătoare a testelor și spitalul?

Aveam toate analizele la zi si de garda s-a nimerit sa fie chiar medicul care mi-a monitorizat sarcina -e vorba de un spital judetean. Am fost pregatita pt nastere naturala (asa cum am discutat pe parcursul sarcinii cu doctorul (dr.) meu si nu era nici un impediment). Totul decurgea normal. Dr. mi-a spus ca trebuie sa mi se dea oxitocina pt a grabi contractiile, dar eu am refuzat, nefiind ajunsa in spital decat de vreo 2 ore, cu contractii la 5-6 min si dilatatie de 4 cm. Am spus ca doresc sa mai astept putin, pt a decurge totul natural, nefiind nici o problema de sanatate care sa impuna grabirea nasterii. Dr. mi-a spus ca nu are rost sa asteptam cine stie cate ore, pt ca tot la injectia respectiva voi ajunge... La scurt timp, am fost chemata in sala de nasteri unde dr. mi-a rupt apa si apoi am fost trimisa in sala "de asteptare", urmand sa revin cand contractiile deveneau regulate. Semnele noastre vitale au fost monitorizate si totul era in regula. Era doar o chestiune de timp. La scurt timp, am fost chemata de catre dl. dr. pt o discutie privata. Mi-a spus ca mi s-au facut 3 teste rapide, de la 3 firme diferite, si toate 3 au iesit pozitive pt HIV si ca decizia e in mainile mele. Mi-a cazut lumea in cap cand am auzit ce a spus. Am ramas fara voce si nu mai reuseam sa stau in picioare. Cu lacrimi in ochi, am spus ca bine-inteles ca mergem pe cezariana, cu asa un rezultat, desi refuzam sa cred ca e posibil, eu avand toate analizele la zi. Am intrebat cum e posibil, din mom. ce dansul imi stia tot dosarul medical?! De unde a putut aparea asa un rezultat?! Nu mai intelegeam nimic, nu stiam ce sa mai cred... Nu indrazneam sa risc cu asa ceva. Dansul a ridicat din umeri si a spus ca daca mai asteptam pana se face si supra-testul, voi naste natural, pt ca e inevitabil, corpul meu fiind pregatit deja pt asta (contractiile erau la 2 minute si dilatatia de 6 cm). Totul a fost pregatit in graba pt a fi dusa la operatie. Dr. a spus ca nu vrea sa "dea sfoara in tara" si ca ramane intre noi, desi mie asta mi s-a parut o aberatie, eu urmand sa intru in operatie, unde toati participantii trebuie sa stie cu ce se confrunta. Dar am inteles rapid ca deja personalul de acolo stia despre cele 3 rezultate pt ca ma tratau ca pe o persoana infestata cu HIV. Am ajuns cu greu in sala de operatie, contractiile fiind deja foarte dese. Intre timp, sotul meu nu fusese informat de nimic. Dupa ce bebelusa a fost scoasa, a venit o asistenta cu anuntul ca supra-testul a iesit NEGATIV si ca totul e in regula. Atitudinea personalului s-a schimbat imediat si toti erau deja mai relaxati. Pentru mine, totul a fost foarte traumatizant si nu doresc sa mai treaca si alte persoane prin asta, din cauza testelor lor rapide, care au putut sa dea asa eroare. (La o sapt. dupa nastere, am refacut analizele si eu si sotul, la o clinica privata, si rezultatul a fost NEGATIV pt ambii).
Prin urmare, credeti ca pot avea castig de cauza daca actionez in instanta? Si.. ar trebui sa dau in judecata cele 3 firme ale caror teste rapide s-au folosit, sau spitalul?
Nu e normal sa se intample asa ceva si mai ales aproape de momentul nasterii. Nimeni nu ar trebui sa treaca prin asta, si mai ales in asa momente.
Imi cer scuze pt povestea lunga, dar fara detalii cred ca nu s-ar fi inteles care e problema.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Kristina2087 , utilizator 22:08, 29 Martie 2019
ce anume doriti sa solicitati in instanta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Verificarea acelor teste rapide si scoaterea lor din spital daca sunt cu probleme + daune morale.
Nu cred ca aveti câstig de cauza.
Testele rapide au un prospect (instructiuni) unde scrie negru pe alb ca rezultatul pozitiv necesita confirmare, ca nu este definitiv. Deci producatorii sunt acoperiti 100%.
Personalul medical la rândul lui a respectat ce spune producatorul: a cerut un test de confirmare. Deci si ei sunt acoperiti 100%.
In situatia in care va aflati au avut de luat decizia dificila : fie nasteti natural (si daca testul e cu adevarat pozitiv, fatul se poate infecta... o nenorocire), fie nasteti prin cezariana si fatul e la adapost. Ei au luat decizia cea mai buna pt a proteja fatul.
Eu zic sa fiti multumita sufleteste ca totul nu a fost decat o alarma falsa iar copilul este sanatos. Este tot ce conteaza.
Va mulțumesc mult pt răspuns.
Buna ziua,

Practic, sunt 3 posibilitati: fie eroarea apartine de o problema tehnica, chimica, a acestor teste (produsul este neconform), fie eroarea apartine operatorului (cel care a realizat testul), fie eroarea vine de la o substanta activa ce apartine pacientului, care a generat prin interactie rezultatul fals pozitiv.

Solicitati Min. Sanatatii, prin DSP-ul judetean, verificarea acuratetii rezultatelor, conformitatii testelor HIV din spital si a instruirii realizate de producator personalului medical care efectueaza testarea, sunt importante ambele. Daca a fost o problema tehnica va va raspunde DSP-ul, dupa analiza realizata in laborator, iar daca nu s-a efectuat corect instruirea personalului si este o problema de eroare umana, iar va vor da un raspuns. De asemenea de la ei solicitati si informatii privind tipul de teste folosite, producatorul acestora, gradul de acuratete garantat de producator, prospectul, instructiunile de folosire.

DSP-ul va lua testele si va verifica la laborator acreditat, fata de un martor - o substanta etalon. Daca sunt probleme genereaza alerta si dispun retragerea tuturor acestor teste din tara. Daca personalul a gresit, iar dispun masuri in acest sens.

Acum, de ce au iesit fals pozitive rezultatele, nu se stie, dar veti afla. Totusi, prioritara e sanatatea dvs, de aceea este important sa discutati cu medicul curant aceasta problema, sa analizati inclusiv rezultatul laboratorului si sa vedeti ce metoda folosesc (scrie pe foaia cu rezultate) si sa repetati testarea la un alt laborator sau spital specializat, recomandat de medic, desigur la intervalul solicitat de acesta. Laboratoarele folosesc metode diferite, cu acuratete diferita, iar medicul este cel mai in masura sa va recomande cea mai buna solutie.

Dupa ce obtineti raspunsul de la DSP si aveti confirmarea oficiala, daca este cazul (produs neconform sau eroare de operare), puteti merge la un avocat specializat pe malpraxis, sa discutati speta.

Va doresc recuperare rapida dupa nastere. Multa sanatate si cele mai bune urari pentru bebelus!
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii

Alte discuții în legătură

Plagă infectată. spitalul spune că sunt sănătos! misulino misulino In urma cu 3 saptamani am fost operat la un spital de stat din Bucuresti de granulom, dupa ce in octombrie 2017 fusesem operat in acelasi loc (zona inghinala) ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, cu contract de munca in italia, ma intorc in romania. sunt asigurata in sistemul public de sanatate? tigruta25 tigruta25 Buna ziua tuturor! Am si eu o problema pe care sper sa ma ajutati sa o rezolv:in cateva cuvinte sunt insatcinata,am un contract indeterminat in italia unde ... (vezi toată discuția)
Analiza medicala eronata mroby mroby Buna seara, Va cer sfatul in urmatoare situatie. Saptamana trecuta joi, in urma unor analize, am fost diagnosticat de catre un laborator medical ca purtator ... (vezi toată discuția)