avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul firmei de a reangaja mama dupa terminarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul firmei de a reangaja mama dupa terminarea concediului de ingrijire copil

Spuneti-mi, va rog, daca o firma poate refuza reangajarea mamei motivand ca intr-un raport de audit se recomanda acest lucru ca urmare a unor nereguli gasite pentru care ea ar fi fost responsabila. Mama nu a fost prezenta in timpul auditului si nu a avut posibilitatea sa se justifice.
Este legala o astfel de recomandare?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
Armina11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Armina11 , utilizator 10:12, 13 Martie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate refuza revenirea unei persoane din CCC.

1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Legea nr.202/2002
art.37
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 100.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.
....
(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către: a) Inspecţia Muncii, prin inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-13, precum şi art. 29;
....

In conditiile in care angajatorul nu respecta art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, puteti depune o sesizare la Inspectia Muncii si/sau la ITM.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.diul institutiei.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întoarcere din concediu îngrijire copil. buna seara! am nascut in data de 24.08.2019.am optat pentru 2 ... Laura J. Laura J. Buna seara! Am nascut in data de 24.08.2019.Am optat pentru 2 ani de concediu îngrijire copil. Mi-am facut cerere de revenire la locul de munca cu data de ... (vezi toată discuția)
Întoarcerea din cic Mihaitasimona Mihaitasimona Pe 23 noiembrie 2016 trebuie sa ma întorc din CIC dar sunt însărcinată cu al doilea copil în 3 luni și jumătate.. Întrebarea mea este dacă angajatorul ... (vezi toată discuția)