avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in activitate-pt. munca prestata in stat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in activitate-pt. munca prestata in stat membru U.E

Buna ziua.
As dori sa stiu daca exista vreo posibilitate (prevedere legala in acest sens) de a atesta vechimea dobandita prin munca in strainatate, la acest moment, nu in vederea si la momentul pensionarii, ci in vederea atestarii vechimii totale in activitate pana la acest moment, necesara/in vederea angajarii.
Mai exact, una din conditiile cerute pentru inscrierea la un concurs pentru ocuparea unui anumit post vacant (in Romania ) este o anumita perioada de vechime in activitate (atestata prin carnetul de munca sau adeverinte care atesta vechimea in munca), pe care eu nu o intrunesc la acest moment, decat daca as avea posibilitatea cumularii perioadei de activitate din Romania cu cea din strainatate, sens in care ar fi necesara inregistrarea, daca este posibil, si a perioadei de munca din strainatate in baza de date si atestarea acesteia ca vechime in activitate.
Stiu ca Codul muncii se aplica contractelor incheiate pentru munca prestata in Romania/angajator roman, iar regulamentul european prevede recunoasterea muncii prestate in strainatate in vederea stabilirii pensiei, insa speta mea este diferita si ma intrebam daca exista vreo prevedere europeana in acest sens .

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:05, 13 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
a) pentru vechime in munca :
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

b) pentru stagiu de cotizare
Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.
......

Pensia internațională 2018: Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări
www.avocatnet.ro/articol_472...

3. „Regulamentul (UE) Nr.492/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, care este direct aplicabil şi României, reglementează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Comunităţii. Regulamentul prevede înlăturarea obstacolelor în calea mobilităţii lucrătorilor. În temeiul prevederilor privind exercitarea muncii şi egalitatea de tratament din Regulamentul Nr.492/2011, la art. 7 se stipulează că lucrătorul cetăţean al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, faţă de lucrătorii naţionali, în ceea ce priveşte munca şi avantajele sociale şi fiscal”, se arată pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Potrivit aceleiaşi surse, este foarte important ca aceia care vor să le fie recunoscută vechimea în muncă pentru o perioadă lucrată într-un stat membru UE să deţină documente originale. „Perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unităţile la care s-a desfăşurat activitatea”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Muncii.
[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am lucrat in italia 13 ani și vreau să știu dacă ... Gabriela Marita Gabriela Marita Bună ziua, am lucrat in Italia 13 ani și vreau să știu dacă \"scheda lavorativa\" (ex cartea de munca)este recunoscută și luată în calcul ca și ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. cum pot echivala vechimea in munca pentru ani lucrati ... Verrronica Verrronica Bună ziua. Cum pot echivala vechimea in munca pentru ani lucrati in UK, având în vedere ca nu mai face parte din UE? Mai este posibil? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Muncesc in elvetia cu contract incheiat de angajatorul strain. ... balabanconstanta@yahoo.com balabanconstanta@yahoo.com muncesc in elvetia cu contract incheiat de angajatorul strain. mi se adauga aceasta perioada la vechimea in munca? Multumesc (vezi toată discuția)