avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari ne-a notificat că ne ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari ne-a notificat că ne întrerupe gazul dacă nu ne branșăm la noua instalație, cu motivul că la cea veche nu se mai face revizia tehnică. Este real acest motiv?

Am fost notificați de asociația de proprietari că ne vor tăia gazele la apartamentele care nu ne vom branșa la noua instalație.In asociație au funcționat de mult timp in paralel atît instalația de gaze initiala a blocului,adică cea din proiectul inițial al blocului ,cît și o noua instalație care a fost făcută de un proprietar care a dorit să-și monteze centrală și a fost obligat să se contorizeze la gaze.Intre timp s-au mai branșat și alte apartamente la aceasta nouă conducta ,iar acum asociatia susține că instalația inițială e prea veche și nu mai poate fi supusă reviziei la 10ani deoarece firma pe care au contactat-o pentru revizia la 10ani afirma că revizia tehnică poate fi făcută doar cu condiția minimală ca "instalația să nu depășească 25-30ani" .De asemenea firma respectiva se oferă să execute lucrările pentru branșarea apartamentelor la noua instalatie și transmite o oferta comerciala in acest sens.Întrebarea este daca exista in normativele în vigoare o astfel de condiție ,vechime maxima instalație de 25-30ani,pentru a iniția revizia tehnică periodică la 10ani .
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: bighi89 , utilizator 15:30, 31 Iulie 2019
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine v-a spus lucrul acesta bate campii dar, fara niciun fel de gratie.
Pe sistemul asta, blocurile construite acum 50-60 de ani sau mai mult ce ar trebui sa faca?
Cele doua instalatii pot coexista bine mersi. Singurul impediment este ca daca se debranseaza foarte multi de la instalatia veche va fi o problema sa ii convingeti sa plateasca revizii si eventuale reparatii, atat timp cat ei au contracte separate cu furnizorul.
Instalatia veche este parte comuna a blocului, cea facuta de vecini, este privata.
Așa este.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
Raileanu Eugenia Maria, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
trebuie sa aveti in vedere 2 aspecte importante: nr-ul de apartamente deja racordate la instalatia noua si costul reviziei instalatiei de gaze in cazul in care in bloc au ramas doar cateva apartamente racordate la sistemul vechi. Spre ex daca aveti in bloc 60 de ap si au mai ramas pe sistemul vechi numai 5, cel mai probabil nu o sa va convina sa suportati costurile cu revizia de 10 ani, care daca instalatia este veche, cel mai probabil prezinta si defectiuni a caror remediere se poate ridica la o suma destul de considerabila si care ii va afecta doar pe cei 5 ramasi. Este de mentionat ca societatea respectiva va trebui sa intre in toate apartamentele pentru verificarea instalatiei vechi care trece si prin apartamentele celor care s-au separat, iar costul va fi suportat numai de catre cei 5, deoarece numai ei mai utilizeaza instalatia veche.
Ca sa nu se mai complice cu situatia cu astfel de explicatii pe care unii vor refuza sa le inteleaga, celor de la firma le-a fost mai usor sa va transmita o oferta pentru racordarea la instalatia noua, care de altfel nu cred ca este o idee rea...
De obicei, dupa ce este tot blocul racordat, se impune debransarea instatiei vechi si demontarea contorului general de gaze. In mod logic nu are de ce sa functioneze doua instalatii una care nu mai functioneaza dar care este inca in presiune si una ( cea noua ) care functioneaza. Cea veche va fi dezafectata de o societate autorizata si ramane la latitudinea asociatiei daca tevile vechi vor ramane pe pozitie chiar si dezafectate sau vor fi eliminate din bloc. Dupa care administratia va solicita furnizorului demontarea contorului de gaze.
Seara buna!
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ori dumneavoastra sunteti informata gresit ori asociatia nu a stiut sa va explice.

Cert este ca nu exista o prevedere in ceea ce priveste durata de exploatare,in NTPEE2018 si nici in fostul NTPEE2008 nu a existat.

Dumneavoastra in momentul in care ati semnat contractul cu furnizorul(fie ca ati facut-o dupa liberalizarea pietei sau nu) v-ati obligat sa intretineti instalatia pe toata durata de exploatare.

Pe de alta parte, din 2008 a existat o prevedere in ceea ce priveste obligativitatea montarii electrovalvei cu senzor.
Aici va dau doar 2 motive stipulate in normativ:
-in incaperile unde pot exista scapari de gaze accidentale de gaze naturale
-unde grosimea geamului depaseste 4mm(pe scurt, unde exista geam termopan, este obligatoriu montajul, fie ca se face instalatie noua fie ca faceti verificarea periodica ori revizia).

Daca luati in calcul sutele, daca nu chiar miile de blocuri din romania, 90% din ele nu respecta/nu a respectat conditiile de functionare in siguranta prevazute in normativ.

Pe de alta parte, ANRE-ul a stat cu mainile in san pana anul trecut, cand a dispus periodic controale la firmele autorizate, ori a dat amenzi, ori i-a silit si a inceput sa impuna beneficiarilor/operatorilor economici sa monteze electrovalve cu senzori pe spatiile comune.

Si aici va loviti dumneavoastra:
Pe scurt,asociatia la momentul in care a permis unui singur apartament din cele 20-30 sau cate sunt pe scara, sa montateze geam termopan, teoretic a devenit obligatoriu montajul de electrovalva cu senzor pe instalatia asociatiei, cum ANRE considera casa scarii ca "incapere cu posibile scapari acidentale de gaze" (a se vedea informarea pe site in 12.12.2018 si NTPEE 2018 intrat in viguare in luna iunie a anului trecut si NTPEE2008) asociatia trebuia sa dispuna aceste masuri din 2008, ori in momentul in care instalatia nu a mai indeplinit conditiile de functionare in siguranta.

Prin urmare costurile trebuiesc suportate de catre cei care mai utilizeaza instalatia in cauza. de asemenea, cum in fiecare apartament, pe fiecare coloana a bucatariilor, exista un teu la care este sau era racordat un aragaz/plita, automat trebuie montat detector de gaze(presupunand ca majoritatea au geam termopan).

Pe langa cele amintite mai sus, in afara de cele mentionate, pentru efectuarea verificarii si reviziei, de la 01.01.2016 a intrat in vigoare ordinul nr.179 din 2015 fiecare verificare se face in baza unui proiect al instalatiei de gaze, cum majoritatea asociatiilor nu au proiectele la arhiva, si cum distrigazul sau orice alte distribuitor nu il au/gasesc in arhiva, povara refacerii proiectului pica tot pe beneficiarul instalatiei.

In concluzie, pentru ca pot scrie kilometri aici, fara sa ma repet, costurile nu mai pot fi rentabile in cele din urma, iar pentru o investitie de aproximativ 1800-2200 lei fara TVA cat este o instalatie pentru separarea consumului la bloc(totul variaza de lungimea apartamentului si de tipul electrovalvei montat "chinezarie sau nu"), mai degraba separati consumul, faceti proiectul de gaze si platiti doar ce consumati dumneavaostra(se stie de mult timp ca persoanele in varsta prefera sa se incalzeasca la aragaz iarna, in detrimentul termoficarii).

Bineinteles, firma care a venit sa va faca oferta, ar fi trebuit sa va mentioneze si sa va fi impus montajul electrovalvei cu senzor si pe coloana de separatie, si aici, costurile sunt suportate de catre cei care au contor individual, chiar daca vor refuza, nu vor avea incotro, iar daca au venit caldurile, vor incepe distribuitorii de gaze naturale sa sisteze alimentarea cu gaze naturale la blocurile unde nu sunt montate sisteme de detectie.

In cazul in care firma face rabat de la cele amintite mai sus, pentru orice abatere, amenda pleaca de la 10000 lei pentru fiecare operator economic prins pe picior gresit.

PS: trebuie avut in vedere situatia in bloc, daca este rentabila separarea(in cele mai multe cazuri este, pentru ca o data separati, costurile cu energia termica de la sistemul de termoficare vor fi din ce in ce mai mari la cei care nu sunt debransati)

PS2: Mare atentie, multe firme din dorinta de a da un pret mai mic decat ceilalti competitori de pe piata monteaza kit-uri de detectie ieftine, cu senzori ca dau alarme false de la diverse mirosuri(sigur sunteti destui in aceasta situatie).-ma lovesc frecvent de problema asta dar oamenii nu inteleg si se duc orbeste pe pretul cel mai mic.

PS3: Sunt cazuri in care Administratorul/Presedintele au manevre cu firmele, gen daca aduce x care se separa, are si el comision ori instalatia lor se executa gratis-ma lovesc frecvent de problema asta,

PS4: Daca faceti lucrarea, obligatii sa incheie contract de prestari servicii, chiar daca platiti 300-400 lei in plus, dar macar o faceti legal si nu incurajati plata la negru etc.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
bighi89, utilizator
Nu s-au pus în discuție costurile efectuării reviziei ,ci doar daca din punct de vedere legal se poate demara efectuarea ei avind o vechime de peste 30ani.La noi in asociație costul gazului nu a fost niciodată mai mult de 10-15lei/apartament .De asemenea nu exista decit un singur apartament cu centrala termica.In concluzie investiția de 2000lei fara TVA + costurile suplimentare datorate montajului(zugrăvit,lambriuri noi,modificare corpuri suspendate,etc)+timpul alocat +deranjul care s-ar face in casă pt montarea noii țevi de gaze nu mi se par justificate.Intre timp asociația nu a mai făcut alte demersuri pt efectuarea reviziei deși m am interesat personal la distribuitorul de gaze și mi a confirmat că pot face chiar ei revizia la solicitarea asociatiei,situație pe care am adus o la cunoștință președintelui asociației.In schimb președintele a făcut o adresă de reziliere a contractului către furnizor care a demontat contorul de pe instalația comuna și au sistat furnizarea de gaze.Ce e de făcut?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2019
aida200, utilizator

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria sunt obligat să-mi montez un al doilea detector? somnu somnu Buna ziua, Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si ... (vezi toată discuția)
Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate? montecassino montecassino Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au ... (vezi toată discuția)