avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contractul de munca

buna seara
.am o intrebare va rog si raspunsul doar aici il pot afla cu sinceritate.am lucrat la o firma si in 2009 din februarie mi-au schimcat in contract programul de lucru adica mi-au trecut la itm 4 ore eu am primit contract de munca in 2006 si de atunci patronii au refuzat sa imi dea o dovada problema mea este ca acum sunt in somaj si fiind inregistrata cu ore de lucru 4 ore o sa am bani mai putin de primit normal trebuia sa fiu si eu anuntata sa semnez un act ca mi s-a modificat contractul? acum sunt in somaj din cauza patronilor nu mi-am depus la termen actele de somaj ca nu platise la timp darile .firma era platitoare la cas somaj trimestrial. prin lege sunt obligati sa imi achite salariu compensator , ca doar din vina lor nu mi-am depus la timp actele se somaj si exista multe neconcordante in acte va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: simosymo , utilizator 14:22, 23 Noiembrie 2009
problema dvs daca nu se poate rezolva amiabil intr-o discutie cu patronii a-ti putea sa va adresati inspectoratului teritorial de munca de unde apartineti pentru verificarea valabilitatii contractului de munca si a modificarilor facute , daca a-ti luat la cunostinta si a-ti semnat contractul ;iar pentru a intra in drepturile care vi se cuvin, trebuie sa va adresati unuia din inspectorii de munca , ei au competenta necesara pentru verificarea legalitatii incheierii si incetarii contractului de munca
1. Pentru a obtine copii de pe actele depuse de catre angajator la ITM, puteti face o solicitare la ITM sa va elibereze aceste copii.

2. Pentru neplata salariului compensator, va puteti adresa ITM-ului , cat si instantei de judecata (Tribunalul judetean in a carui raza aveti domiciliul).
As dori cateva lamuriri in ce priveste încheierea contractului individual de munca pe perioadă determinata.
V-as ruga sa imi spuneti cum trebuie sa procedam la angajarea unei persoane pe postul de bibliotecar intr-o scoala in preuniversitar pentru ca nu stiu cum trebuie sa aplicam ceea ce scrie in Codul Muncii si in Legea 128/1997
In Codul muncii scrie:
Art. 80. [forma şi condiţiile contractului individual de muncă pe durată determinată]
(4) Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82.
Art. 81 [cazurile de încheiere a contractului individual de muncă pe durată determinată]
e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ...etc
Art. 84. [obligativitatea angajării pe durată nedeterminată]
(1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de muncă pe durată determinată, prevăzut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevăzut la art. 82 alin. (1), dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
LEGE nr. 128 din 12 iulie 1997 privind Statutul personalului didactic
Sectiunea 2: Conditiile pentru ocuparea functiilor didactice si didactice auxiliare
Art. 8
(la data 27-apr-1998 Art. 8 din titlul II, capitolul I, sectiunea 2 a fost reglementat de Metodologia 27033/1998 )
Pentru ocuparea functiilor didactice auxiliare trebuie indeplinite urmatoarele conditii de studii:
a) pentru functia de bibliotecar, de documentarist si de redactor - absolvirea cu examen de diploma a unei institutii de invatamant sectia de biblioteconomie, sau a altor institutii de invatamant ai caror absolventi au studiat in timpul scolarizarii disciplinele de profil din domeniul biblioteconomiei; pot ocupa functia de bibliotecar, de documentarist sau de redactor si alti absolventi ai invatamantului superior, postliceal sau liceal cu diploma, pe perioada determinata, daca au urmat un curs de initiere in domeniu;
Mentionez ca doamna care trebuie incadrata a absolvit o scoala postliceala de laborant (in timpul careia nu studiat disciplinele de profil din domeniul biblioteconomiei) si ulterior a absolvit un curs de initiere in domeniu.
Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie sa îi încheiem contract de munca pe perioadă determinată cu posibilitatea prelungirii pana la 3 contracte ?
2. Dupa expirarea celor 3 ani trebuie scoatem postul la concurs - sau trebuie scos postul la concurs dupa expirarea fiecarui an:hm: (avand in vedere ce scrie in Legea 128/1997) sau putem sa o angajam pe perioada nedeterminata (in conformitate cu Codul Muncii Art.84 al.1) ?
Va multumesc anticipat.


Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
simosymo, utilizator
De ce nu angajati direct pe nedeterminata ?
Pentru ca art.8 pct.a) din Legea 128/1997a fost reglementat prin Metodologia 27033 din aprilie 1998 care specifica foarte clar ca o persoana care are doar un curs de initiere (in biblioteconomie) poate fi angajata doar pe perioada determinata.
Este clar ca in prima faza nu se poate incheia contract decat pe perioada
determinata, nu ?
Dar ce vom face dupa ce vor trece cei 3 ani cat poate fi incadrata pe perioada determinata ? Scoatem postul la concurs si pe ea nu o vom mai putea angaja chiar daca ea va castiga concursul, pentru ca nu are decat acel curs de initiere ?
Directorul spune ca în acest timp să îşi facă studiile în domeniu si apoi va putea fi încadrată pe perioadă nedeterminată. Însă persoana în cauză refuză continuarea studiilor. Cum este legal sa procedam în acest caz ?

Alte discuții în legătură

Transformare contract pe perioadă determinată în contract pe perioadă nedeterminată la bibliotecar ContSters371241 ContSters371241 Bună ziua! Acum doi ani am dat concurs pentru ocuparea postului de bibliotecar la o şcoală gimnazială si am ocupat postul dar pentru că studiile avute ... (vezi toată discuția)
Incadrare post biliotecar comunal herchea catalin herchea catalin sunt angajat bibliotecar la o primarie comunala din anul 2006 pe post cu studii medii.In anul 2008 am absolvit cursurile facultatii \"Universitatea Gheorghe ... (vezi toată discuția)
Bibliotecar David-Andrei David-Andrei Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie: -o persoana absolventa a Facultatii de Litere (licenta+masterat) urmeaza un ... (vezi toată discuția)