avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cumparare spatiu comercial in constructie noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cumparare spatiu comercial in constructie noua

Buna ziua. As dori sa cumpar un spatiu comercial intr-o constructie noua in care apoi as dori sa desfasor o activitate comerciale in domeniul alimentatiei publice. Am 2 intrebari la care nu am reusit sa gasesc un raspuns:
1. In momentul de fata sunt persoana fizica (nu am nici un fel de firma). De ce trebuie sa platesc (neaparat?) TVA in cazul achizitionarii unui spatiu comercial?
2. Daca ma decid sa infiintez o firma SRL inainte de a cumpara acest spatiu comercial, cum as putea sa NU platesc TVA pentru achizitionarea acestuia?
Multumesc anticipat tuturor.
Cel mai recent răspuns: Radu Varciu , Consultant fiscal 12:31, 22 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Trebuie sa platiti TVA pentru ca asa prevede Codul Fiscal. ( in Romania si in U.E. ):
2.Daca infiintati o firma si o faceti platitoare de TVA furnizorul va fi obligat sa factureze cu taxare inversa. ( fara TVA, intr-o exprimare mai simpla ).
Multumesc pentru raspuns.
1. Am inteles.
2. Am inteles, dar as mai avea o intrebare daca se poate. Acest sistem de taxare inversa se aplica in toate achizitiile ce implica 2 firme platitoare de TVA (adica si in viitor, spre exemplu la achizitionarea de materii prime)? Va intreb asta pentru ca, pe langa spatiul comercial, eu as dori sa cumpar si echipamentele si tot ceea ce este necesar pentru a putea infiinta o firma de livrare mancare la domiciliu (deci o investitie initiala de ordinul zecilor de mii de Euro). Ma voi aproviziona cu materii prime de la furnizori (banuiesc ca majoritatea sau toate sunt firme platitoare de TVA, dar nu stiu daca si aici se aplica taxarea inversa?) si voi vinde produsele (sa zicem in materie de 90% ca ma gandesc ca vreo firma de catering imi va cere factura) catre persone fizice (care, din cate stiu, nu sunt platitori de TVA). Dupa parerea dvs. de expert merita sa fac aceasta firma platitoare de TVA? Si daca o fac platitoare de TVA, ce anume va trebui sa platesc statului (sau statul sa-mi plateasca mie)? Diferenta dintre TVA-ul platit pentru achizitii (se includ aici si materiile prime?) si TVA-ul facturat catre clienti (mai nimic, pentru ca asa cum am spus majoritatea clientilor vor fi persoane fizice)?
Multumesc anticipat.

Radu Varciu a scris:

1.Trebuie sa platiti TVA pentru ca asa prevede Codul Fiscal. ( in Romania si in U.E. ):
2.Daca infiintati o firma si o faceti platitoare de TVA furnizorul va fi obligat sa factureze cu taxare inversa. ( fara TVA, intr-o exprimare mai simpla ).

Taxarea inversa se aplica doar in cateva cazuri. In cele mai multe cazuri se aplica cota standard de 19%.La aprovizionarea cu materii prime nu se aplica taxarea inversa.
Ca principiu general, pentru firmele care vand direct populatiei este mai avantajos sa fie neplatitoare de tva. Dar in cazul dvs inteleg ca investitia initiala este destul de mare. Mai mult decat atat, doriti sa cumparati un spatiu comercial. In cazul dvs consider ca va fi mai avantajos sa fiti platitor de tva si sa solicitati rambursarea tva de la Finante in prima faza, adica atunci cand efectuati investitia in utilaje.
Dupa ce veti primi tva-ul inapoi de la stat, veti datora tva ca diferenta intra tva incasat de la clienti si tva platit furnizorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor de tva cu taxare inversa portocala142002 portocala142002 Buna ziua!Tocmai mi-am depus dosarul pentru infiintarea unui PFA si acum nu stiu ce si cum sa fac privind tva`ul..Eu marfa o achizitionez din UE ..din afara ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva sau neplatitor petrea loredana petrea loredana La infiintare unei firme in prelucrarea lemnului, cum e mai bine platitoare de tva sau neplatitoare? (vezi toată discuția)
Transfer obligatii de la furnizor la beneficiar la taxare inversa ginan ginan \"Taxarea inversa reprezinta o masura de simplificare a platii taxei, aplicabila numai intre persoane inregistrate in scopuri de TVA, prin care persoana ... (vezi toată discuția)