avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general despre contul de litigi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

despre contul de litigi

in contul de litigi am introdus clienti incerti care le am facut somati de plata si nu au raspuns deloc, aceste somati cu confirmari de primire le am dat cu adresa oficiala la serviciul Oficiu Juridic,eu acum ca serviciul contabil nu mai raspund de ele nu??,cind vor fi scoase aceste debite din contul de litigi ?? dupa citi ani ?????? daca vine control de la curtea de conturi eu pot pati ceva /???daca oficiul juridic nu se ocupa de recuperarea debitelor ??? eu cred ca mi am facut datoria daca am somati cu confirmari si le am predat la oficiu sa faca demersurile mai departe ?????????asa dori raspuns la adresa de mei daca se poate sandris94@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 12:32, 21 Noiembrie 2009
"Concomitent cu constatarea starii de incertitudine a creantelor si inregistrarea lor la contul 4118 clienti incerti se va proceda la constituirea de provizioane pentru deprecierea creantelor in conditiile prevazute de lege"
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare se efectueaza in conformitate cu prevederile Legii contabilitatiinr.82/1991, republicata, si ale Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europeene, partecomponenta a reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.1752/2005.
Potrivit pct.175 din reglementarile mentionate, ?pentru deprecierea creanţelor din conturile de clienţi, decontări în cadrul grupului şidebitori, cu ocazia inventarierii la sfârşitul exerciţiului financiar, se reflectă ajustări pentru depreciere?.
Recunoasterea in contabilitate a ajustarilor constituite pentru clientii incerti, dubiosi, rau platnici sau aflati in litigiu se efectueaza prin articolul contabil:
6814 = 491

Ca urmare, ajustarile se constituie la nivelul sumei incerte a se incasa, aceasta cuprinzand si taxa pe valoarea adaugata aferenta.
Diminuarea sau anularea ajustarilor constitute pentru deprecierea creantelor se efectueaza prin articolul contabil:
491 = 7814

In momentul in care se constata imposibilitatea recuperarii unei creante, aceasta va fi trecuta pe cheltuieli, articol contabil:
654 = 4118

Mai ramane de discutat, deductibilitatea cheltuielilor cu ajustarile respectiv pierderea definitiva, lucru reglementat la art.22 din CF.
initiatorul a precizat ca ar putea fi vorba de un posibil control al curtii de conturi; s-ar parea ca e vorba de o instituitie bugetara si dumnealor au alt plan contabil
Si probabil alte norme contabile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Client incert carmenl carmenl Este corecta urmatoarea inregistrare contabila in cazul unui client declarat falimentar conform unei hotarari judecatoresti ramsase definitive si irevocabile : ... (vezi toată discuția)
Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)
Marfa vanduta catre firme la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment radu_rus radu_rus am vandut marfa catre o firma la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment si am inteles ca pot deduce TVA-ul aferent sumei pe care o ... (vezi toată discuția)