avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Separare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Separare asociatie de proprietari

Buna ziua.

Doresc sa intreb, in cazul separarii unei scari dintr-o asociatie de proprietari, cum se procedeaza cu restantele proprietarilor de la scara care se separa?

Se preiau pe noua asociatie, trebuiesc platite inainte de separare?

Sigur, la impartire, ascoiatia mama poate retine din fondul de rulment sumele cu titlu de restanta de la scara respectiva, dar sunt curios daca la infiintarea noii asociatii cei care au datorii pleaca de la zero sau se preiau si datoriile pentru ca altfel nu ar fi corect fata de restul vecinilor de la scara respectiva deoarece practic acele restante chiar daca se retin din fonduri de asociatia mama, ar fi platite din banii vecinilor care nu au datorii.

Pe de alta parte, in afara de acordul a 50+1% de pe scara respectiva si a 50+1% din totalul membrilor, avize de la furnizorii de utilitati, ar mai fi ceva de facut?

Stie cineva care ar fi exact pasii de urmat, eventual cat costa in final un astfel de demers?

Momentan suntem o asociatie cu formata din 3 scari, este un singur tronson de cladire.

O scara doreste sa se separe si am ramane o asociatie cu 2 scari si una cu o scara.

Ce probleme sau impedimente ar putea sa apara daca sunt mai multe asociatii, dat fiind faptul ca e un singur tronson de cladire?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 10:18, 20 Martie 2019
Pentru completa si corecta dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
Restantele sunt preluate de asociatia nou infiintata unde lociesc restantierii
Chiar daca se infiinteaza asociatie noua de proprietari evidenta obligatiilor aferente fiecarui apartament ramane in gestiunea asociatiei
Fiind vorba despre imobil cu un singur tronson de cladire,nu se va putea materializa interesul dv
Motivul il veti gasi daca parcurgeti disp L nr 196/2018
Eu sunt presedinte la asociatia actuala, compusa din 3 scari (180 apartamente).

Nu este interesul meu, eu sunt la alta scara decat cea care doreste separarea.

Legea am parcurs-o.

Daca ei primesc aviz de la furnizori ca sunt bransamente separate, atunci separarea se poate face.

In lege scrie ca trebuie sa fie bransamente separate si sa poata fi delimitata proprietatea comuna.

Pe mine ma intereseaza sa se parcurga totul legal, sa nu fie probleme si sa protejez interesele proprietarilor din asociatia mama.

DIn pacate nu am reusit sa gasesc un proces exact in ce consta o separare, cum se procedeaza iar legea este facuta cum este facuta, uneori mai rau te incurca decat te ajuta.

Daca o alta scara doreste separarea, au acordul a 50+1% al proprietarilor de pe scara respectiva si al 50+1% din totalul membrilor asociatiei, daca au aviz de la furnizori, nu cred ca ne putem noi impotrivi.

Dragoste cu forta nu se poate.

Ei cred ca vor scadea mult cheltuielile ceea ce este putin fantezist pentru ca in afara de cheltuieli salariale (care sunt cam 20-40 lei/ap, in functie de suprafata) restul (gunoi, lift, interfon, caldura, apa, curent pe casa scarii) nu prea au cum sa scada doar pentru ca te separi dar asta este o alta discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare lidia01 lidia01 cum procedezi cand vrei ca tu sa ramai cu asociatia mama iar scara cealalta sa isi infiinteze asociatia lor de proprietari (vezi toată discuția)
Desprindere de asociatie o singura scara ababeiconstantin ababeiconstantin cum se desprinde o scara de la o asociatie de prop. avand datorii catre asociatie . asociatia are datorii numai la un singur furnizor cet ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.am și eu o intrebare.acum patru ani ne-am transformat ... Mircea Cojocaru Mircea Cojocaru Bună ziua.Am și eu o intrebare.Acum patru ani ne-am transformat din asociație de locatari în asociație de proprietari.Blocul este format din 4 scari.Pina ... (vezi toată discuția)