avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA - valabilitate ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA - valabilitate evaluare riscuri profesionale

Care este valabilitatea evaluarii factorilor de risc asupra lucratorilor, pentru ,,un loc/post de lucru ?

Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: vasile14belciug , utilizator 20:05, 22 Martie 2019
Daca nu se modifica nimic din conditiile ce au existat la momentul evaluarii, poaate fi valabila destul de mult.
Evaluarile se modifica, in general, la modificarea uneia, sau mai multor, componente ale Sistemului de munca ( Executant; Mediu de munca; Sarcina de munca sau Mijloace de productie) sau in urma unui accident suferit de un angajat.
Mai exect...
Daca ati schimbat personalul cu unul neexperimentat sau cu mai putina experienta,
Daca ati schimbat locul de desfasurare a activitatii, sau ati modificat actualui loc (hala, depozit, etc.),
Daca ati schimbat echipamentele de productie- utilagele, masinile unelte, etc.,
Daca ati modificat sarcina de munca- adica daca ati adaugat si alte sarcinii de munca executantului, lucratorului, in afara de cele pentru care s-a facut eveluarea. ( Spre exemplu...aveti un mecanic ce a facut cursul de stivuitorist- pe langa evaluarea initiala pentru mecani mai trebuie si una pentru operator stivuitor )
Daca in urma unui acident suferit de ocupantul postului pentru care s-a facut evaluarea, sau una din cauze a condus la acest post ( accidentul s-a intamplat in zona unde se desfasura activitatea titularul postului, a fost implicat un echipament de productie folosit de titularul postului in desfasurarea activitatii, etc.)
In toate cazurile de mai sus reevaluare factorilor de risc este obligatorie.
Vă mulțumesc frumos pentru detaliile oferite, căci m-a speriat cineva zicând că ,,valabilitatea este de 3 ani",invocând o anume HG....?
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 15 (1) Activitatile de prevenire si protectie desfasurate prin modalitatile prevazute la art. 14 in cadrul intreprinderii si/ sau al unitatii sunt urmatoarele:
1. identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/ posturi de lucru.
De regula firmele responsabile, care doresc sa aiba clienti (la incheierea de contracte se impun conditii legate de certificare) parcurg pasii pentru auditarea de calitate (ISO 9001), auditarea de mediu (ISO 14001), auditarea de securitate si sanatate ocupationala (OHSAS 18001).
In cadrul respectivelor auditari se stabilesc proceduri care sunt revizuibile conform termenelor mentionate in respectivele proceduri.
Altfel spus - materialul de identificare si evalure a riscuri profesionale trebuie sa respecte perioada de verificare mentionata in procedurile respective (perioada respectiva rareori depaseste 3 ani).
Gasiti aici un Ghid de evaluare a riscurilor profesionale publicat de Inspectia muncii: [ link extern ]
In acest ghid gasiti recomandari pertinente legate de verificarea/ actualizarea/ completarea materialului privind evaluarea riscurilor profesionale.
Vă mulțumesc frumos pentru răspunsul dvs. pertinent,domnule POPA !
Cu recunoștință,
Vasile BELCIUG
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2019
vasile14belciug, utilizator
Art 15 alin. (3) din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006

(3) Evaluarea riscurilor cu privire la securitatea şi sanatatea în munca la nivelul întreprinderii şi/sau unitaţii, inclusiv pentru grupurile sensibile la riscuri specifice, trebuie revizuita, cel puţin, în urmatoarele situaţii:

a) ori de câte ori intervin schimbari sau modificari în ceea ce priveşte tehnologia, echipamentele de munca, substanţele ori preparatele chimice utilizate şi amenajarea locurilor de munca/posturilor de munca;
b) dupa producerea unui eveniment;
c) la constatarea omiterii unor riscuri sau la apariţia unor riscuri noi;
d) la utilizarea postului de lucru de catre un lucrator aparţinând grupurilor sensibile la riscuri specifice;
e) la executarea unor lucrari speciale.
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2019
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Evaluare factori de risc dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Care este baza legală după care evaluarea factorilor de risc la o societate să se facă în conformitate cu REVISAL-ul și nu cu locurile de ... (vezi toată discuția)
Evaluare riscuri jacquelline jacquelline Buna ziua! As dori sa stiu daca metoda PECE de evaluare a riscurilor in domeniul sanatatii si securitatii ocupationale mai poate fi folosita (este aprobata ... (vezi toată discuția)
Evaluare ssm muraruana muraruana Buna ziua. Daca avem o meserie noua in firma trebuie facuta evaluarea riscurilor si imbolnavirilor profesionale? Daca da va rog sa imi dati si articolul din ... (vezi toată discuția)