avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Evaluare riscuri
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Evaluare riscuri

Buna ziua!

As dori sa stiu daca metoda PECE de evaluare a riscurilor in domeniul sanatatii si securitatii ocupationale mai poate fi folosita (este aprobata de catre ITM).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: TomaCotorogea , utilizator 16:18, 2 Aprilie 2013
In legea 319/2006 si normele de aplicare a legii HG 1425/2006 revizuita prin HG955/2010 nu specifica ce metoda de evaluare a riscurilor sa fie folosita. Obligatia angajatorului este doar sa evalueze riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala si pe baza acestei evaluari sa intocmeasca planul de prevenire si protectie.
Va multumesc.
Este obligatoriu, indiferent de metoda de evaluare, sa se tina cont de toate cele 4 componente ale sistemului de munca: mijloace de productie, mediul de munca, sarcina de munca si executantul.
Pentru a fi mai clar, legislatia in domeniu spune urmatoarele:
Legea 319/ 2006:
Art. 7 (4) Fără a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, ţinând seama de natura activităţilor din întreprindere şi/sau unitate, angajatorul are obligaţia:
a) să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă;
ART. 12
(1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
ART. 13
În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
b) să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii;
HG 1425/2006
Art. 15
(1)Activităţile de prevenire şi protecţie desfăşurate prin modalităţile prevăzute la art. 14 în cadrul întreprinderii şi/sau al unităţii sunt următoarele:
1.identificarea pericolelor şi evaluarea riscurilor pentru fiecare componentă a sistemului de muncă, respectiv executant, sarcină de muncă, mijloace de muncă/ echipamente de muncă şi mediul de muncă pe locuri de muncă/posturi de lucru.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare ssm muraruana muraruana Buna ziua. Daca avem o meserie noua in firma trebuie facuta evaluarea riscurilor si imbolnavirilor profesionale? Daca da va rog sa imi dati si articolul din ... (vezi toată discuția)
Planul de prevenire si protectie narcisa_narcisa narcisa_narcisa Buna seara. Care e cea mai corecta/ buna metoda de a intocmi planul de prevenire si protectie pentru o firma de constructii.? hg 300/ 2006. - un plan pe ... (vezi toată discuția)
Evaluare factori de risc dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Care este baza legală după care evaluarea factorilor de risc la o societate să se facă în conformitate cu REVISAL-ul și nu cu locurile de ... (vezi toată discuția)