avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul nu raspunde
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul nu raspunde

Buna seara! Ma aflu in CCC pana pe 22 martie am facut cerere la angajator pentru intoarcerea la serviciu pe care i-am trimiso pe mail dar mi-a zis la telefon ca are activitatea suspendata si nu ma poate primi inapoi. Eu sunt si insarcinata in 26 de saptamani am anuntat angajatorul verbal in luna ianuarie am fost si la sediu unde am lucrat unde nu mai este nimeni am trimis prin posta si pe mailul angajatorului instiintare in care il anuntam de sarcina impreuna cu copie dupa ecografie si nu stiu cum sa procedez atata timp cat el nu face nimik. L-am rugat macar sa imi dea o decizie de incetarea contractului cu care sa pot intra in somaj din care sa pot intra in prenatal si ulterior in al doilea CCC dar ma tot amana ba ca nu stie cu ce articol sa imi inchida contractul ba ca nu a avut timp ba nu imi raspunde la telefon.
In situatia data ce pot face timpul trece si nu voi mai fi nici asigurata medical.
Multumesc anticipat celor ce imi ofera o informatie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 21 Martie 2019
Art. 17 Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
Multumesc pentru raspuns !
In cazul in care nu imi elibereaza decizia ce pot face ? Ma tot amana de o saptamana pe diferite motive.
Am fost la CASMB si mi sa spus ca in cazul meu daca angajatorul imi da deciza ca din cauza suspendari activitati sale nu ma pot intoarce la munca mi se face un contract cu CASMB ca sa pot beneficia de medicale si plata acestora dar am nevoie de decizie fara decizie nu pot face nimik. Nu exista nici o cale ca angajatorul daca nu ma primeste din revenire CCC macar sa imi dea decizia de incetare ???

Cornel Vasile a scris:

Art. 17 Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Depuneti o sesizare scrisa la ITM cu privire la acest refuz al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiaza de somaj o angajata intoarsa de pe ccc? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul in care o angajata se intoarce de pe CCC si isi inceteaza contractul cu acordul partilor, iar ulterior se angajeaza la o alta firma unde in ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca cu art 31 alin 3; beneficiez de indemnizatie de somaj? adrianapostol adrianapostol Buna Daca contractul meu de munca a incetat in temeiul art 31 alin 3 din codul muncii am dreptul la indemnizatie de somaj? Celelalte conditii le ... (vezi toată discuția)
Somaj Nelus1976 Nelus1976 In ce conditii poți fi dat afară de catre angajator fara sa primesti somaj? (vezi toată discuția)