Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
-am un prieten care este unic asociat al unei societati si in ultimul timp a intampinat mari probleme in desfasurarea activitatii din urmatoarele motive: clientul sau i-a refuzat plat aultimelor lucrari pe motiv ca au fost livrate cu intarziere si au trebuit remediate-muncitorii s-au deplasat la sediul clientului unde timp de 3 luni au lucrat pentru finalizarea lucrarii, dar clientul susutine intr-o notificare ca in cele din urma a trebuit ca personalul sau sa finalizeze lucrarile si ca manopera este mult mai mare decat suma ramasa de facturat.Cu toate acestea, muncitorii si-au primit salariile in acea perioada.Dupa aceasta problema, clientul nu numai ca nu i-a mai achitat nici un ban pana in ziua de azi(i-a refuzat factura), dar nici nu a mai dorit sa continue contractul.Nemaiavand si alti clienti, prietenul meu a tinut muncitorii in somaj tehnic 3 luni ,cu speranta ca va gasi noi comenzi, in tot acest timp cautand de lucru.Negasind alti clienti, muncitorii au cerut somaj deoarece nu mai aveau nici un fel de venit(nu li se achitase somajul tehnic deoarece societatea nu mai avea activitate si nici nu mai dispunea de alti bani).Facandu-le pe plac si gandindu-se sa le faca un bine pana la remedierea lucrurilor(cu toate ca putea sa-i concedieze din vina lor pentru neindeplinirea corepunzatoare a atributiilor), le-a acordat preaviz, dupa care au fost disponibilizati cu drept de somaj.Dupa ce s-au vazut muncitorii cu "sacii in caruta", la indemnul sefului de echipa, au mers la ITM pentru a reclama societatea ca nu le-a platit somajul tehnic si preavizul.
Intrebarea mea este: daca administratorul a fost de buna-credinta si i-a tinut in somaj tehnic cu intentia de a nu-i concedia si a gasi de lucru si a continua activitatea, poate fi obligat prin instanta la plata acestui somaj tehnic? Care este solutia?
P.S.: societatea are datorii la bugetul de stat cat si la furnizori)
Codul Muncii prevede la art. 53. :
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Buna-credinta nu il scuteste pe angajator de la indeplinirea obligatiilor sale ( plata indemnizatiei) atata vreme cat salariatii si-au indeplinit-o pe a lor ( ramanerea la dispozitia firmei).
Multumesc pt raspuns, cunoastem dispozitiile Codului muncii.In ceea ce priveste salariatii, au lucrat fara forme legale la alti angajatori si lor le-a convenit.Si in momentul de fata lucreaza fara forme legale si beneficiaza totodata si de indemnizatia de somaj.Tot ei sunt avantajati...Oricum, raspunderea cred ca exista si in cazul sefului de productie si a sefilor de echipa care nu au fost in star esa coordoneze lucrarile conform contractului, iar in cele din urma cred totusi ca prin instanta, vor putea fi obligati la plata daunelor cel putin in cuantumul sumelor ramase de achitat cu lucrarile contractate...
Cu stima,
Societate cu probleme
av_emy
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
-am un prieten care este unic asociat al unei societati si in ultimul timp a intampinat ... (vezi toată discuția)
Explicatie
mitrosu_68
Lucrez la o societate comerciala jn domeniul constructii, de 3 saptamani stau acasa in concediu fara plata si as dori sa stiu daca pot beneficia de somaj ... (vezi toată discuția)