avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebare urgenta !!!neplatirea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebare urgenta !!!neplatirea pensiei alimentare

buna!as avea o intrebare,sotul meu a avut o relatie anterioara din care a rezultat un copil,a fost dat in judecata ptr pensia alimentara si i-a venit sa plateasca 82 roni/luna,dupa aceea a fost dat iarasi in judecata ptr majorare si trebuie sa plateasca cite 100 euro pe luna,mentionez ca sotul meu nu are loc de munca,proprietati si deasupra nu este apt de munca ptr un grad de minusvalie ce are,el nu sa negat niciodata sa plateasca dar in momentul de fata ne este foarte greu si nu avem posibilitati,pentru asta il poate aresta?va rog sa imi raspundeti,multumesc anticipat :help:
Cel mai recent răspuns: gaby_pety , utilizator 17:32, 24 Noiembrie 2009
trebuie sa faceti o actiune in instanta prin care sa cereti micsorarea pensilei alimentare , invocand motivele despre care ati scris mai sus.

av.m.vasilescu
Dupa 3 luni de neplata conform noului cod penal la art. 378 intra la abandon de familie cu pedespsa amenda sau inchisoare.Obligatia la intretinerea copilului este obligatorie si lunara nu dupa cum avem bani.
Daca nu are niciun venit poate cere in instanta diminuarea cuantumului calculat cu procent de 25% din salariu minim pe economie.

Art. 378 Abandonul de familie
(1) Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
c) neplata, cu rea credinta, timp de trei luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca,
se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza neexecutarea, cu rea credinta, de catre cel condamnat, a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Fapta nu se pedepseste, daca inainte de terminarea urmaririi penale, inculpatul isi indeplineste obligatiile.
(5) Daca, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
buna ziua
daca chiar asa sta treaba dati in judecata pentru reducere pensie si face dovada ca nu are ventiuri si instanta va stabili o pensie in functie cu venitul minim pe economie daca stati in pasivitate si nu faceti nimic asa cum prev.art.305 c.p dupa 2 luni de nelata i se face dosar penal si va fi condamanat la amenda sau inchisaore .
av dh
:-/ BUNA ZIUA!DECI TOT CE AM SPUS SE POATE DOVEDI PRIN ACTE,SOTUL MEU NICIODATA NU S-A NEGAT DE MULTE ORI I-A TRIMIS MAI MULT DECIT SUMA STABILITA,DAR ACUM NU PUTEM SI S-A STRANS O SUMA CONSIDERABILA IAR MAMA FETEI NU VREA SA PRIMEASCA BANII IN RATE II VREA PE TOTI ODATA ,CHIAR AVEM ACTE CUM I-AM TRIMIS SI NU VREA SA PRIMEASCA,CE-I DE FACUT IN CAZUL LUI?:oops:
va trebui sa investiti instanta de judecata cu o actiune , avand ca obiect reducerea pensiei alimentare . in caz contrar , daca nu investiti instanta cu o astfel de actiune , sotul dvs. va trebui sa plateasca pensia alimentara la care a fost obligat prin hotarrea judecatoreasca.
risca sa i se faca plangere penala pt. savarsirea infractiunii de abandon de familie , infractiune reglementata de art 305 c. penal .

in ceea ce priveste refuzul nejustificat al fostei sotii de a primi banii , puteti rezolva situatia in modul urmator :
trimiteti o notificare prin intermediul unui avocat , in care cereti sa vi se comunice nr. de cont in care urmeaza sa virati banii cu titlu de pensie de intretinere, lunar.
in acest mod veti avea si dovada platii pensiei de intretinere. ;)

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lily74 lily74 Buna ziua, sunt divortata, am in intretinere un minor pentru care de 3 luni tatal sau nu mai plateste pensie de intretinere.acesta s-a lasat de servici ... (vezi toată discuția)
Urgenta-neplata pensie Emilia87 Emilia87 buna ziua ,as avea nevoie de un sfat urgent sora mea e divortata cu 2 copii si copii sant la fostu sot platea pensie alimentara a ramas fara servici e in ... (vezi toată discuția)