buna seara!
in noua lege a salarizarii unice... legea 330/2009 nu am mai gasit nimic despre sporul de tura de 15 la suta ci doar despre sporul de noapte.
imi puteti spune va rog daca se mai acorda cf codului muncii sau nu?!
si mai am o intrebare tot pe legea 330
Ce consecinte directe, imediate si legale poate avea refuzul de a mai lucra sambata si duminica in conditiile in care cf acestei legi in 2010 nu se mai platesc cu sporul cuvenit?
va multumesc!
1. Raspunsurile la intrebarile dvs. se regasesc (sau ar trebui sa se regaseasca) in Regulamentul intern al unitatii.
2. Oricum, lucrul in zilele de repaus sau de sarbatoare legala constituie efetuarea de ore suplimentare si se face numai cu acordul salariatului (conf. Codului muncii).
sa ma fac inteles:
pana acum cf ccm pe ramura sanitara se platea spor de 15 la suta ca spor de tura cu conditiile trecute in codul muncii( 4 zile din fiecare schimb consecutive)in legea 330 nu se mai aminteste de spor de tura deloc , ci doar de sporul de noapte de 25 la suta pe zi.(noapte!).intrebarea era daca nespecificarea in lege a acestui spor de tura atrage anularea lui?
in a doua problema art 30 exclude plata cu spor de 100 la suta a zilelor de sarbatoare in 2010.intrebarea era daca pot exista consecinte directe imediate si legale de sanctionare in cazul refuzului de a mai lucra sambata si duminica.din faptul ca nu mi-ati dat un raspuns direct pot deduce ca nu...
dle jurist clement:
exist ccm incheiat cu unitatea negociat de sanitas care nu are nici o treaba cu muncitorii .ale caror interese nu le apara( vezi cazul sporului de preventie acordat doar personalului sanitar) ,repausul legal nu s-a anihilat, plata atunci cand lucrezi in acest repaus insa da
Eu cred ca a fost introdus in salariu:
Art. 3
Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la baza urmatoarele principii:
a) caracterul unitar, in sensul ca reglementeaza salarizarea tuturor categoriilor de personal din sectorul bugetar, prin luarea in considerare a drepturilor de natura salariala stabilite prin acte normative speciale in sistemul de salarizare reglementat de prezenta lege;
b) suprematia legii, in sensul ca drepturile de natura salariala se stabilesc numai prin norme juridice de forta legii;
c) luarea in considerare a sporurilor, a adaosurilor salariale, a majorarilor, a indemnizatiilor cu caracter general sau special, precum si a altor drepturi de natura salariala, recunoscute sau stabilite, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarari judecatoresti, prin acte de negociere colectiva, precum si prin alte modalitati, acestea regasindu-se la un nivel acceptat, potrivit principiilor prezentei legi, in salariul brut sau, dupa caz, in salariul de baza, in solda functiei de baza sau in indemnizatia lunara de incadrare;
d) echitate si coerenta, prin crearea de oportunitati egale si remuneratie egala pentru munca de valoare egala pe baza principiilor si normelor unitare privind stabilirea si acordarea salariului si a celorlalte drepturi de natura salariala ale personalului din sectorul bugetar;
e) sustenabilitate financiara, prin stabilirea de majorari salariale in baza legilor speciale anuale, astfel incat ponderea in produsul intern brut a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar sa se reduca progresiv la un nivel sustenabil.
eu sunt pensionara ,am lucrat ca asistenta ,mi s-au platit acele ore in zilelele de repaus si sarbatori legale conform Hotararii nr.1281/0812.1990 sunt trecute in contractul individual de munca,dar intrebarea mea este se i-au in calcul pentru punctul de pensie sau nu?