avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordare concediu de odihna

Am depus o cerere de concediu pentru luna aprilie in luna ianuarie.
Angajatorul a refuzat sa imi dea un raspun deoarece colega de birou trebuie sa plece in concediu de amternitate si nu se stia clar data la care aceasta va pleca. Angajatorul a gasit inlocuitor dar abia din luna mai , eu neputand sa mai iau concediu de odihna si fiind nevoita sa acopar si activitatea colegei.
In cazul in care angajatorul refuza sa acorde concediul de odihna si nu anunta in timp angajatul iar acesta are luate deja bilete de avion , e justa o reclamatie la ITM prin care sa sesizes aceste lucruri si sa cer ca suma de bani sa imi fie inapoiata de catre angajator?
Cel mai recent răspuns: andra.cris , utilizator 11:15, 29 Martie 2019
Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
nu ati avut o programate a concediilor facuta si care trebuie respectata?
S-a făcut programare , cu condiția ca activitatea sa permita. Activitatea operațională fiind manageriata de către o persoană angajată într-o altă țară ... fiind companie multinațională. Practic daca managerul din exterior nu își da acordul, concediul nu e aprobat nici de firma din Romania cu care a angajatul a semnat contractul de muncă. In cazul meu se pare ca activitatea nu permite acordarea concediului pentru ca nu exista inlocuitor deși au avut la dispoziție 5 luni pentru a găsi un om.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
andra.cris, utilizator
In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. (art.146 alin.2 C.mun.)

Prin urmare, la nivel de angajator sunt stabilite situatiile in care se poate refuza acordarea CO programat ?
Nu sunt stabilite situatiile,
In regulamentul intern se spune "salariatul este obligat sa efectueze concediul in perioada in care a fost programat cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când din motive obiective concediul nu poate fi efectuat." "Concediile neaprobate de șeful de departament precum si intarzierile la expirarea concediilor sunt considerate zile de absență nemotivata" .

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in ce conditii poate fi refuzat concediul legal de ... clahomastreet clahomastreet Buna ziua, In ce conditii poate fi refuzat concediul legal de odihna? Doresc sa cer 2 saptamani concediu de odihna in conditiile in care am dreptul la 21 ... (vezi toată discuția)
Acordare co 2015 pe baza de programare cristi_afrim cristi_afrim -printr-o decizie a dir. general se pot amâna concediile de odihna pe o perioada asa de lunga de 3 luni? - am programat co in luna iulie, am luat bilet de ... (vezi toată discuția)
Refuzul concediu odihna nely1953 nely1953 Daca concediul de odihna nu o fost programat de angajator si am cerut concediu de odihna fractionat ( 10 zile) si am platit un bilet intro statiune turistica ... (vezi toată discuția)