avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Libere si ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Libere si ore suplimentare

Buna ziua, am urmatoarele probleme si nu am putut gasi raspunsuri singura asa ca apelez la voi. Pana acum programul la munca era de 5 zile cu 2 libere pe saptamana care nu erau neaparat consecutive plus posibilitatea de a face suplimentare fie lucrand 6 zile sau mai mult de 8 ore pe zi. Zilele trecute am fost anuntati de superiori ca s.a modificat legea si ca de acum inainte cele 2 libere trebuie neaparat sa fie consecutive dupa 5 zile de munca; si ca este interzis prin lege ca un angajat sa efectueze suplimentare in timpul unei zi libere nu se accepta sa lucreze 6/7 singura varianta de efectuare a orelor suplimentare este sa lucreze mai mult de 8 ore pe zi.
Intrebarea mea, sunt adevarate afirmatiile de mai sus sau a fabricat cineva de la noi legi inexistente?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 28 Martie 2019
Nu prea s-au schimbat de acum.Astea erau de ceva timp...trebuie sa aveti 48 ore consecutive libere pe sptamana conform Codului Muncii. Orele suplimentare reprezinta orele efectuate in afara programului de munca. totul despre acest lucru gasiti incepand cu art 120 din Codul muncii.
1. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

2. Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal vs repaus saptamanal Patience Patience Buna ziua, Am o intrebare referitor la modul de lucru corect pentru un salariat cu norma intreaga (8h/s,40h/s), dar cu un program de lucru inegal. E ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal DanaDM DanaDM Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare/interpretare a Codului Muncii privind repausul saptamanal de 48 de ore. De exemplu, avem un program de ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)