avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț cu minor în vârstă de 8 luni: tatăl vrea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț cu minor în vârstă de 8 luni: tatăl vrea custodia exclusivă, fie prin acord la notar fie, dacă mama nu vrea să cedeze, prin acțiune în instanță. Ce șanse sunt să reușească?

Buna ziua.

Sotul unei bune prietene a anuntat-o de curand pe aceasta ca el doreste sa divorteze si i-a oferit 2 optiuni:
- ori amiabil, prin notariat, dar in conditiile lui, adica ea sa accepte de bunavoie sa ii cedeze lui copilul lor in varsta de 8 luni, el sa aiba custodie unica si totala asupra minorului, dorind sa plece cu el din tara
- ori neamiabil, daca ea nu este de acord cu prima solutie, prin instanta, unde el va solicita expertiza psihiatrica urmarind sa dovedeasca ca ea este instabila emotional (a trecut prin niste episoade depresive din cauza oboselii si a faptului ca este mai mereu singura), abuziva si ca nu se poate ocupa de copil, tot in vederea obtinerii custodiei unice

Ea acum este foarte, foarte speriata, panicata de-a dreptul, se gandeste ca el chiar ii va lua copilul, ca o va actiona in judecata, ca va fabrica dovezi, chiar si martori, ca va declara ca ea nu are mijloacele materiale necesare pentru a creste copilul de una singura (i-a pus in vedere ca trebuie sa isi gaseasca o locuinta noua), ceea ce nu este adevarat, ea are indemnizatie de maternitate + economii proprii.

Exista vreo sansa sa piarda copilul in favoarea lui? Ce ar putea face el, chiar si de dragul de a face rau, de a-i crea ei stres? Mesajele dintre ei doi, in care ea ii scrie ca nu mai poate, ca nu se mai descurca singura, pot fi folosite ca dovezi pentru a demonstra ca ea nu are capacitatea de a se ocupa de copil? Sau vecinii, care au auzit discutii aprinse, pot fi chemati ca martori?
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
Sfatuiesc pe mama sa se adreseze unui avocat si sa deschida ea actiunea de divort solicitand exercitarea in comun a autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la ea.
Are 99% sanse sa castige minorul.
Cat priveste asa zisele expertize sunt minuni spuse de cineva fara cunostinte juridice.
Daca sotul este violent fie verbal fie fizic atunci doamna sa solicite si emiterea unui ordin de protectie cu sau fara evacuarea respectivului.
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Multumim.

Violent nu a fost, nici fizic, nici verbal, doar ca se pricepe sa creeze stres dintr-asta. Mama nu ar fi vrut sa divorteze, nu au fost discutii pregatitoare in acest sens, pur si simplu din senin s-a trezit cu aceasta hotarare din partea lui. L-a provocat la discutii dupa, dar el nu doreste sa asculte nici un argument, din contra, ii rastalmaceste vorbele. El nu lucreaza acum in Romania, a venit, a stat putin, i-a dat vestea si a plecat din nou, lasand-o singura, cu ganduri si framantari. Urmau sa plece impreuna in curand, pentru asta se pregateau, deja locuinta comuna era partial golita de lucruri, si cand colo, se trezeste cu bomba asta.
Manuela Rășină, administrator
Doamna, nu imi dau seama daca exista agresiune acolo, violenta fiind si de alta natura, economica etc. Inclusiv starea asta de amenintare nu e ok.
Credca e nevoie sa isi vada care ii sunt drepturile doamna. Cine se ocupa azi de copil, care e starea actuala de lucruri, astea conteaza in amanunt.
Mai departe, eu spun ca poate evitati instanta printr-o negociere.
Deocamdata sotul nu este deschis la nici un fel de negociere. Doreste ca lucrurile sa se faca strict cum spune el, nu accepta alte variante.

Liliana Gradinaru a scris:

Doamna, nu imi dau seama daca exista agresiune acolo, violenta fiind si de alta natura, economica etc. Inclusiv starea asta de amenintare nu e ok.
Credca e nevoie sa isi vada care ii sunt drepturile doamna. Cine se ocupa azi de copil, care e starea actuala de lucruri, astea conteaza in amanunt.
Mai departe, eu spun ca poate evitati instanta printr-o negociere.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știm exact situația de fapt însă șansele sa piardă copilul sunt minime.
Femeia a crescut și creste un bebeluș singura. Cine crede ca poate face asta fără sa o ia puțin razna din cauza oboselii, grijilor și a modificărilor hormonale se înșală. Iar instantele știu de imensa presiune și efortul fizic și psihic prin care trece mama în primul an al bebelușului.
Personal o sfătuiesc sa își găsească un apartament, sa se mute și apoi sa solicite prin ordonanță încredințarea minorului și autoritate părintească comuna.
Chiar faptul ca a plecat și a lăsat-o cu copilul dovedește ca tatăl nu are o îngrijorare reala asupra modului în care e îngrijit minorul.
Mai sfătuiesc mama sa meargă ea dacă poate câteva ședințe la psiholog, sa aibă o hârtie cum ca are abilități sa își crească copilul.
Îmi pare rău de situația prin care trece. Multa putere ii doresc și sa depășească acest moment cât mai repede.
Un bărbat care își părăsește soția imediat după nașterea copilului e un om fără valoare.

Alte discuții în legătură

Divort cimpan_anamaria@yahoo.com cimpan_anamaria@yahoo.com Tatăl fetei mele in urma divorțului mi-a cerut ca fata mea de 4 ani sa nu mai doarmă cu mine și prietenul meu in pat...in cazul în care vrea sa ma dea in ... (vezi toată discuția)
Custodie totala Maldivevisfrumos Maldivevisfrumos Buna seara. Soțul meu a plecat de acasă pe data de 16 Noiembrie 2019 , iar pana in momentul de fata nu și- a căutat fata deloc ( i a trimis fetei de ... (vezi toată discuția)
Custodia minorului cu un parinte arestat annaise79 annaise79 Buna ziua o nalamurire am si ma tot apasa pe creier sotul meu a avut o rel inaintea mea cu cineva din care a un ingeras de copil...rel dintre ei (sotu si ... (vezi toată discuția)