avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Ginerele meu a decedat in data de 20-01-2019 (cancer nazofaringian) ,fiica mea a ramas vaduva cu o fetita de 8 ani , f iica mea are pensie de invaliditate (ia fost extirpat un plaman ),sotul ei a lucrat 5 ani la o firma de paza nationala .A primit decizia din care rezulta ca va avea o pensie de urmas in valoare de 289 ron timp de sase luni ,iar fiica ei tot 289 ron . Fetita de opt anisori nu ar trebui sa aiba o suma mai mare ?Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Tatianaioan , utilizator 11:06, 31 Martie 2019
Legea 263/2010
art.89
(1) Pensia de urmaș se stabilește, după caz, din:a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat;b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaș;
b) 75% - pentru 2 urmași;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulți urmași.
Multumesc frumos .Sanatate multa va doresc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas toni1072 toni1072 Buna ziua, Am urmatoarea situatie in familie si nu stiu daca copilul minor poate beneficia de pensie de urmas dupa decesul parintelui bolnav Tatal a lucrat ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa decesul unuia dintre soti Adriana68 Adriana68 Avand in vedere ca sunt multe pareri in jurul meu, legate de pensia sotului ramas in viata , va intreb urmatoarele : Daca mama are pensia de 900 ron iar tata, ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru copilul urmas - cuantum, criterii de acordare dodorel62 dodorel62 As dori sa-mi spuneti daca in cazul in care sotul decedeaza ,iar copilul este elev ,iar sotia lucreaza cat la suta din salariu sotului ii revine ca pensie ... (vezi toată discuția)