avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Mi-am fracturat rotula la locul de muncă, dar ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Mi-am fracturat rotula la locul de muncă, dar datorită cunoștințelor pe care le are la spital managerul, mi s-a pus codul ,,boală obișnuită''. Sunt operată, am sârmă în rotulă, sunt plătită cu 75%, acum mai pot face plângere sau orice altceva?

Mi-am fracturat rotula la genunchi . La locul de muncă . A mers managerul cu mine Si Să ocupat el de tot , cunoștințe în spital . Mi sa pus boală obișnuită. Sunt operată la rotulă , am sârmă la rotulă . Nu mi sa spus nici din prima că o să îmi bage sârmă. Mă plătesc cu 75%, nu cunosc legi nimic . Mai pot face plângere ceva. ?? Eu am înregistrare vocală care dovedește că la muncă am căzut, si că mă dus cu taxiul. Pot face ceva?
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: viorel55 , utilizator 14:15, 6 Aprilie 2019
Se poate face ceva, depuneti plangere la ITM-ul judetean, stiu dumnealor ce au de facut mai de parte...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca evenimentul produs nu se va comunica la ITM si nu se va face cercetarea acestuia veti fi prejudiciata. Practica managerului nu respecta Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Nu se face cercetarea evenimentului, dosarul de cercetare nu se avizeaza de catre ITM, evenimentul produs nu se inregistreaza de catre firma ca AM si nu se completeaza formularul FIAM de inregistrare AM de catre firma.
Trebuia ca angajatorul sa va dea PV de cercetare AM avizat de ITM si formularul FIAM. Aceleasi documente, angajatorul trebuie sa le depuna la CJP care administreaza Fondul national unic la care cotizeaza obligatoriu toti angajatorii, lunar. Din acest fond, se platesc prestatii si servicii medicale prevazute de Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Si la plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sunteti pagubita daca nu se declara, cerceteaza si inregistreaza AM, astfel:
-Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă
-art. 32 (1) Asiguraţii beneficiază de o indemnizaţie pe perioada în care se află în incapacitate
temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
(2) În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncă, certificatul medical se
vizează în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de direcţiile de sănătate publică judeţene
şi a municipiului Bucureşti, respectiv de casa teritorială de pensii în a cărei rază se află sediul
angajatorului sau domiciliul asiguratului.
-art. 33 (1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(2) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate
temporară de muncă reprezintă 80% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor
medico-chirurgicale este de 100 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire. ITM va dispune firmei sa cerceteze evenimentul produs si va amenda angajatorul cu amenda contraventionala prevazuta de Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art. 39 (5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.7 alin.(4) - (6), art.8, art.11 alin.(1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art.27 alin.(1) lit.a) şi b).
Fiind in posesia PV de cercetare AM si a formularului FIAM puteti deschide actiune in instanta impotriva angajatorului (daca responsabilitatea/ cauza producerii evenimentului nu va apartine in totalitate) si cere daune materiale si/ sau daune morale de la persoane/ firma nominalizate cu responsabilitati in PV de cercetare AM avizat de ITM.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-am apucat sa scriu, dar am observat deasupra un raspuns mult mai calificat, care e bine de retinut !
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
viorel55, utilizator
Este normal si corect ca inainte de a comenta sa cititi toate comentariile anterioare.
Da ! Cred ca scriam in acelasi timp. Cand am observat am revenit si am modificat.

Alte discuții în legătură

Accident de munca cod 003 Maria 198 Maria 198 Bună ziua, pentru un accident de munca cod 003,fractura maleola peroniera, cât % din salariul brut mi se oferă? Din câte am auzit se oferă salariul brut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt urmarea unui accident de muncă,din care a rezultat ... Sorin19898 Sorin19898 Buna ziua. Sunt urmarea unui accident de muncă,din care a rezultat că am rămas fără splină coaste rupte și rinichiul stâng scos. De prin auzite am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)