Buna ziua. Sunt urmarea unui accident de muncă,din care a rezultat că am rămas fără splină coaste rupte și rinichiul stâng scos.
De prin auzite am înțeles că în urma unui accident de muncă, drepturile salariale se plătesc cu mai mult de 100%. Este adevărat,firma trebuie să îmi plătească mai mult de 100% salariu . Sau este doar un zvon
Nu mentionati daca evenimentul produs a fost cercetat si inregistrat ca AM de catre firma unde lucrati.
Daca Da, ar trebui sa detineti PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formular FIAM de inregistrare AM.
Numai daca s-a inregistrart AM, puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
-art. 33 (1) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80 % din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgențelor medico-chirurgicale este de 100 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
-art. 33^1 (1) În cazul asiguraților prevăzuți la art. 5 alin. (1) lit. f) care au suferit un accident de muncă în timpul intervenției în situații de urgență sau al pregătirii în vederea participării la acestea, cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariul minim brut pe țară garantat în plată la data confirmării caracterului profesional al accidentului de muncă.
(2) Indemnizația prevăzută la alin. (1) se acordă și se plătește de către casele teritoriale de pensii din fondurile cu această destinație.
-art. 34 Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă în cazul accidentului de muncă sau al bolii profesionale se suportă în primele 3 zile de incapacitate de către angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din sumele prevăzute pentru asigurarea la accidente de muncă și boli profesionale in bugetul asigurărilor sociale de stat.
Nu se pune problema de a plati CM altfel decat am mentionat mai sus. In schimb, in afara de concediu medical puteti beneficia de preverile art. 18 cu conditia ca evenimentul produs sa fie inregistrat ca AM.
Buna ziua. Ancheta efectuată de către ITM este finalizata, secretara, cred că mă Indus in eroare . Spunea că în această perioadă primesc o sumă mai mare față de ce luam până acuma. De aceea am și întrebat aici