Buna ziua ,
Am si eu o intrebare, cat timp sunt in CM mai cotizez la stat? Am fost insarcinata, in luna februarie 2009 m-am reintors la servici , acum st iar insarcinata in 4 luni, am auzit ca daca nu am cotizat la stat 12 luni de la ultima sarcina nu mai primesc indemnizatie, doctorul mi-a zis ca am sarcina cu risc maternal , eu stau la servici 10 ore pe zii in picioare, as vrea sa imi iau concediu medical sau pt risc maternal, dar imi este teamaca apoi numai primesc indemnizatia deoarece in cazul in care cat timp esti in CM nu cotizezi la stat din februarie si pana in decembrie ( daca imi iau cm) nu am 12 luni. Lamuriti-ma si pe mine va rog. La servici sefa a zis ca nu am voie sa intru in CM pt risc maternal decat cu aprobarea lor, este adevarat?
concediul de risc maternal este concediul pe care poate sa il soicite salariata gravida , care a nascut recent sau care alapteza, in cazul in care angajatorul , ca urmare a evaluarii riscurilor prezente la locul de munca al salariatei, nu poate , din motive obiective , sa dispuna masura modificarii conditiilor / si sau programului de munca al acesteia sau masura repartizarii la alt loc demunca, fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa si / sau a fatului ori copilului.
Concediul de risc maternal se acorda pe durate care nu pot depasi , cumulat , 120 de zile calendaristice , astfel ;
- integral sau fractionat , pana in a 63-zi anterioara datei estimate a nasterii copilului, respectiv anterioara datei intrarii in concediul de maternitate ;
- integral sau fractionat , dupa expirarea concediului postnatal obligatoriu si , daca este cazul , pana la data intrarii in concediul pentru cresterea copiluilui pana la 2 ani sau , in cazul copilului cu handicap , pana la 3 ani ;
- integral sau fractionat, inainte sau dupa nasterea copilului , pentru salariata care nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate .
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul in care salariata este in concediul de risc maternal ; interdictia se extinde o singura data cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate ;
Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul.
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
Concediu risc maternal
mickyy
Mi s-a facut cerclaj de curind,si mi s-a recomandat repaus la pat.Am avut concediu 2 saptamani,pe urma l-am prelungit iar cu 2 saptamani si trebuie sa tot fac ... (vezi toată discuția)