avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea financiara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea financiara

Buna ziua,
Am fost sef de magazin la un magazin in care s-au produs sustrageri de sume de bani, atat din sertarele caselor cat si din seif, ajungandu-se la o paguba in jur de 5000 de lei. Seful direct a decis ca intregului personal sa i se retina o anumita suma de bani din salariu iar mie, pentru neglijenta in serviciu si indeplinirea defectuoasa a atributiilor, in concret ca nu am verificat si anuntat din timp ca se intampla astfel de fapte, a decis sa mi se retina jumatate din suma. Specific faptul ca urmarindu-se camerele de supraveghiere, s-au descoperit angajati care luau bani din sertarele caselor si un sef de tura care a sustras chiar din seif o suma de bani. Doresc sa stiu daca seful direct poate decide singur cine si cat trebuie sa plateasca pentru recupererarea prejudiciului, tinand cont ca s-au descoperit faptasii, mai mult, mie oprindu-mi intreaga suma aferenta salariului pentru luna martie. In plus, vreau sa spun ca jumatate din salariu imi este grevat de popriri. Pe parcusul activitatii mele la companie, nu am avut pana acum nicio sanctiune legata de activitatea mea. Care sunt dispozitiile din Codul Muncii, aplicabile acestui caz? Cum trebuie sa procedez ca sa mi se aplice doar sanctiunile legale si nu ambitia unui sef care isi doreste doar sa se razbune pe mine, din diferite motive? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: MIRELAUTIU , utilizator 14:43, 15 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Seful direct nu poate decide singur cine si cat trebuie sa plateasca pentru recupererarea prejudiciului, tinand cont ca s-au identificat faptuitorii.

2. Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.

3. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.

4. Codul Muncii
Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a) (n.m., avertismentul), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
....
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult, pentru raspuns si promtitudine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. in urma cu 2 luni de zile, la serviciu am avariat ... bdanu95 bdanu95 Buna seara. In urma cu 2 luni de zile, la serviciu am avariat masina pe care lucram că transportator. La acel moment șeful mi-a spus sa nu îmi fac probleme ... (vezi toată discuția)
Taieri din salar Goti Goti Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce am de facut . Lucrez la o firma ca si agent vanzari . La inventar s-au gasit niste minusuri ...si sefii mei au decis ca ... (vezi toată discuția)
Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu ... 17171717 17171717 Daca angajatorul ma acuza ca am luat bani din gestiune iar eu nu am luat si acesta nu are nici dovezi. Daca imi dau demisia acesta poate sa mi opreasca banii ... (vezi toată discuția)