avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Printr-un fals în acte comis de un angajat al ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. De când începe să curgă termenul de prescripție pentru infracțiunea de fals intelectual?

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti pentru infractiunea de fals intelectual (fals in inscrisuri de catre un functionar al Primariei) - de cand incepe sa curga termenul de prescriptie? Acest functionar a falsificat un act dar eu nu am avut cunostinta pana recent de acest lucru. Care este data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie in acest caz?

Pot face o actiune separata ca dosar civil pentru solicitarea pretentiilor morale si materiale?

Prin falsul in acte comis de angajatul Primariei mi s-a furat practic un teren care apoi a fost vandut. Ce pot solicita si mai ales ce valoare si ce articole sunt incidente?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna seara!
Falsul intelectual e prev. la art. 321 Cod penal și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Termenul de prescriptie curge de la data comiterii faptei și este de 5 ani, după cum rezulta la art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal.
Dacă nu se începe urmărirea penală in termenul de 5 ani, fapta e prescrisa.

In fata instanței civile puteți formula
acțiune pentru angajarea răspunderii civile delictuale in termen de 3 ani de când ați cunoscut ca ați fost prejudiciat, fără a conta data comiterii faptei ilicite.
Si daca angajatul primăriei iese la pensie, pe cine mai dai în judecată?
Contează data comiterii faptei pentru angajarea răspunderii.
Nu trebuie sa mai dețină in mod necesar funcția in exercitarea căreia a comis fapta și la data pronunțării soluției instanței.
Si daca numai are nimic pe numele lui? De ce să îl dau in judecata pe el și nu pe statul român? Până la urmă el a reprezentat statul. Statul român este de vină că pune incompetentii în funcții publice.
Domnule avocat,

Multumesc pentru detalii. M-ar interesa, ca si pe celalalt utilizator, daca institutia in care s-a comis fapta (primaria) poate avea o raspundere in vederea recuperarii prejudiciului?

Pentru angajarea raspunderii civile, pe ce prevederi legale trebuie sa ma bazez? Pentru a putea face dosar civil, trebuie sa astept rezultatul cercetarii penale (dosar in desfasurare in prezent)? Cu alte cuvinte, trebuie sa stiu ce persoana actionez in instanta (vinovatul concret de fals) sau pot ataca Primaria?


Alexandru Matache a scris:

Contează data comiterii faptei pentru angajarea răspunderii.
Nu trebuie sa mai dețină in mod necesar funcția in exercitarea căreia a comis fapta și la data pronunțării soluției instanței.

Alte discuții în legătură

Are procurorul obligația de a cere judecătorului anularea unor acte când constată falsuri în înscrisuri oficiale? soparla62 soparla62 INTRBARE : Cand procurorul constata falsuri in inscrisuri oficiale dar faptele sunt prescrise are acesta obligatia sa ceara judecatorului de camera ... (vezi toată discuția)
Art. 341 alin.6 lit. b cod proc. pen. crimxm crimxm Buna ziua, Am calitatea de petent intr-o cauza penala, finalizata cu \"clasare\" de catre Parchetul d.p.l.Jud sect.... Am depus Plangere in temeiul art 340 ... (vezi toată discuția)
este obligat sau nu este obligat procurorul, in cazul in care dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala sa solicite instantei de judecata anularea actelor false si a celor subsecvente, cornaca cornaca Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut. In anul 2005 un secretar de primarie a ... (vezi toată discuția)