avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este obligat sau nu este obligat procurorul, in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este obligat sau nu este obligat procurorul, in cazul in care dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala sa solicite instantei de judecata anularea actelor false si a celor subsecvente,

Printr-un fals în acte comis de un angajat al primăriei mi s-a furat, practic, un teren care apoi a fost vândut.
In anul 2005 un secretar de primarie a emis unei persoane, fara a exista vreun act doveditor al proprietatii mai multe acte false: Fisa de punere in posesie conform legea nr.18/1991, Adeverinta provizorie conform legea 18/1991 si un proces verbal.
Cu aceste acte, o anumita persoana a mers la notariat si a vandut terenul.
Cu mentiunea din anul 2002 pentru acest teren exista o hotarare a comisiei judetene de fond funciar care atribuia terenul tatalui meu (decedat in 2003)
Intamplator de curand in 2018 am aflat de la o persoana din primarie ca acest teren a fost vandut de mult timp mai exact in anul 2005.
Am facut ceva ''sapaturi'' si am intrat in posesia actului de vanzare- cumparare cat si a inscrisurilor pe baza carora sa facut contractul de vanzare-cumparare. (Totul prin fals)
Am mers la politie unde am facut plangere penala privind falsul intelectual,uzul de fals. Problema este ca termenul de prescripție pentru infracțiunea de fals intelectual a trecut......
Ma astept ca politia si procurorul sa claseze cazul pentru prescierea faptelor penale.
De aici vin si intreb: ????
- Este obligat sau nu este obligat procurorul, in cazul in care dispune clasarea sau renuntarea la urmarirea penala sa solicite instantei de judecata anularea actelor false si a celor subsecvente, aici ma refer la Fisa de punere in posesie conform legea nr.18/1991, Adeverinta provizorie conform legea 18/1991 si un proces verbal. si contractul de vanzare cumparare ? Este obligat ? sau este facultativa si la aprecierea procurorului ?
Intreb deoarece cineva mi-a indicat; Art. 549^1. C.p.p. ????

Art. 549^1. Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii

(1) In cazul in care procurorul a dispus clasarea sau renuntarea la urmarirea penala, confirmata de judecatorul de camera preliminara, si sesizarea judecatorului de camera preliminara in vederea luarii masurii de siguranta a confiscarii speciale sau a desfiintarii unui inscris, ordonanta de clasare sau, dupa caz, ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarire penala confirmata de judecatorul de camera preliminara, insotita de dosarul cauzei, se inainteaza instantei careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta, dupa expirarea termenului prevazut la art. 339 alin. (4) ori, dupa caz, la art. 340 sau dupa pronuntarea hotararii prin care plangerea a fost respinsa ori prin care a fost confirmata ordonanta de renuntare la urmarire penala.
-------------------------------//----------------------------------------
(2) Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, in functie de complexitatea si particularitatile cauzei, care nu poate fi mai scurt de 30 de zile.

(3) Pentru termenul fixat se dispune incunostintarea procurorului si se citeaza persoanele ale caror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, carora li se comunica o copie a ordonantei, punandu-le in vedere ca in termen de 20 de zile de la primirea comunicarii pot depune note scrise.

(4) Judecatorul de camera preliminara se pronunta prin incheiere, in sedinta publica, dupa ascultarea procurorului si a persoanelor ale caror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, daca sunt prezente. Dispozitiile cuprinse in titlul III al partii speciale privind judecata care nu sunt contrare dispozitiilor prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

(5) Judecatorul de camera preliminara, solutionand cererea, poate dispune una dintre urmatoarele solutii:

a) respinge propunerea si dispune, dupa caz, restituirea bunului ori ridicarea masurii asiguratorii luate in vederea confiscarii;

b) admite propunerea si dispune confiscarea bunurilor ori, dupa caz, desfiintarea inscrisului.

(6) In termen de 3 zile de la comunicarea incheierii, procurorul si persoanele prevazute la alin. (3) pot face, motivat, contestatie. Contestatia nemotivata este inadmisibila.

(7) Contestatia se solutioneaza potrivit procedurii prevazute la alin. (4) de catre judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara celei sesizate ori, cand instanta sesizata este Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre completul competent potrivit legii, care poate dispune una dintre urmatoarele solutii:

a) respinge contestatia ca tardiva, inadmisibila sau nefondata;

b) admite contestatia, desfiinteaza incheierea si rejudeca propunerea potrivit alin. (5).
Cel mai recent răspuns: soparla62 , utilizator 21:14, 5 Mai 2019
Aceste obligatii reveneau procurorului in cazul in care dispunea clasarea la nivelul anului 2005 (sau in intervalul anterior intervenitrii prescriptiei) . In cazul de fata nu mai poate dispune anularea actelor .Separat , pe cale civila, solicitati constatarea nulitatii absolute a actului respectiv daca aveti dovezi ca este fals.
Stimata doamna sa inteleg ca art.549 *1* mentionat nu mai este valabil desi exista in ncpp
. 549^1. Procedura de confiscare sau desfiintare a unui inscris in cazul clasarii

(1) In cazul in care procurorul a dispus clasarea sau renuntarea la urmarirea penala, confirmata de judecatorul de camera preliminara, si sesizarea judecatorului de camera preliminara in vederea luarii masurii de siguranta a confiscarii speciale sau a desfiintarii unui inscris, ordonanta de clasare sau, dupa caz, ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarire penala confirmata de judecatorul de camera preliminara, insotita de dosarul cauzei, se inainteaza instantei careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta, dupa expirarea termenului prevazut la art. 339 alin. (4) ori, dupa caz, la art. 340 sau dupa pronuntarea hotararii prin care plangerea a fost respinsa ori prin care a fost confirmata ordonanta de renuntare la urmarire penala.

Cabinet Individual Avocatura CAZACU IOANA a scris:

Aceste obligatii reveneau procurorului in cazul in care dispunea clasarea la nivelul anului 2005 (sau in intervalul anterior intervenitrii prescriptiei) . In cazul de fata nu mai poate dispune anularea actelor .Separat , pe cale civila, solicitati constatarea nulitatii absolute a actului respectiv daca aveti dovezi ca este fals.

Care este ratiunea ca a fost pana valabil pana in anul 2005 din moment ce acest art. 549(1) apare si in Ncpp

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere Ollysa Ollysa În cazul în care fapta s-a prescris iar la închiderea urmaririi penale s-a deschis dosar care are ca obiect infracţiuni la alte legi speciale desfiinţare ... (vezi toată discuția)
Confiscare speciala (art.315 lit. c ncpp) - e obligatoriu sa fiu prezenta la termen? monik monik buna ziua, in calitate de consilier in proprietate intelectuala am asistat un client in cazul retinerii unui produs contrafacut (contrafacere marca). Am ... (vezi toată discuția)
Are procurorul obligația de a cere judecătorului anularea unor acte când constată falsuri în înscrisuri oficiale? soparla62 soparla62 INTRBARE : Cand procurorul constata falsuri in inscrisuri oficiale dar faptele sunt prescrise are acesta obligatia sa ceara judecatorului de camera ... (vezi toată discuția)