avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA LA CASELE DE AMANET
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA LA CASELE DE AMANET

sunt administratorul unei case de amanet si am o mare neclaritate legata de cum se aplica tva in acest domeniu si la ce se aplica tva ?exemplul meu este foarte clar :ma apropii cu pasi mari spre plafonul de 35000 de euro si nu stiu daca inregistrandu-m a ca platitor de tva va trebui sa adaug acest tva si comisionului pe care il practic.inteleg din codul fiscal si celelalte legi pe care le-am lecturat in ultimul timp ca nu ar trebui adaugat dar as dori sa mai vad si alte pareri .
2.pentru aurul pe care eu il comercializez trebuie sa aplic tva la toata valoarea incasata din vanzarea acestuia sau doar la diferenta dintre pretul incasat pe el si valoarea contracteleor scoase spre vanzare ?aici nu imi este legea deloc clara ,eu vand de obicei lingouri rezultate din topirea bijuteriilor .va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi si raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: adivioletamia , utilizator 19:58, 30 Noiembrie 2009
imprumuturile acordate de casele de amanet sunt scutite de tva, fiind cuprinse in sfera operatiunilor de la art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 cod fiscal.

la calculul cifrei de afaceri de 35.000 euro se iau in calcul si operatiunile scutite fara drept de decucere prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a).

asadar aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri TVA la atingerea/depasirea plafonului de 35.000 euro (119.000 lei), chiar daca operatiunile efectuate de dvs. sunt scutite de tva, dar nu trebuie sa percepeti tva clientilor pentru aceste imprumuturi, fiind insa obligat sa mentionati pe facturi : scutit fara drept de deducere conform art. 141 alin. (2) lit. a).

pentru aurul comercializat sub forma lingourilor rezultate din topirea bijuteriilor, exista doua posibilitati, dupa parerea mea.
1. operatiunea este scutita de tva daca lingoul este considerat aur de investitii, adica cf codului fiscal : aurul, sub formă de lingouri sau plachete acceptate/cotate pe pieţele de metale preţioase, având puritatea minimă de 995 la mie, reprezentate sau nu prin hârtii de valoare, cu excepţia lingourilor sau plachetelor cu greutatea de cel mult 1 g;

2. operatiunea nu este scutita de tva si fiind vorba de materie prima pentru producerea altor bunuri, nu sunt considerate bunuri second hand si trebuie aplicat tva la intreaga valoare, nu doar la marja profitului.

eu cam asa vad problema, daca altcineva are alta parere, va rog...
va multumesc mult pentru informatii.cumva aveti o monografie pentru casa de amanet ?daca da va rog sa-mi trimiteti si mie un mesaj .nu mai stiu pe unde am vazut o monografie care din comentariile celor de acolo era foarte avantajoasa pentru casa de amant (adica te tinea undeva sub 35000 euro)am apelat la acest forum pentru ca am unele dubii legate de contabilul meu .adica traiesc cu impresia ca a facut ceva inregistrari gresite si sunt la un pas de plafon .
acordare imprumut : 2678 = 5311 si concomitent se debiteaza ct 8033 cu valoarea imprumutului (extracontabil)

returnare imprumut : 5311 = 2678,704(comision) si concomitent returnarea bunurilor amanetate prin creditarea ct 8033.


multumesc mult pentru timpul acordat si raspunsurile trimise .intrebarea mea este legat de monografie .este ceva ilegal sau incorect daca contabilul foloseste aceasta monografie dar la achitare in loc de 5311=2678 ,704 foloseste 5311=2678 ,763???
ma gandesc ca 763 reprezinta venituri din 2678.este o eroare sau este o chestiune de interpretare a legii???
citeste raspunsul dat de Ministerul de Finante pe adresa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la casa de amanet madalinacio madalinacio Am o casa de amanet ce va depasi plafonul de 35000 de euro si nu stiu daca voi deveni platitor de tva la comisionul incasat (stiu ca acordarea de credite ... (vezi toată discuția)
Tva cripa40 cripa40 cabinetele medicale veterinare sunt platitoare de tva, conform codului fiscal articolu` 141...??? :D (vezi toată discuția)
Depasire plafon 35000 e neplatitor tva Daniela1974 Daniela1974 Am o societate neplatitoare de TVA cu activitate de baza intretinere corporala si activitate accesorie declarata prin act constitutiv inchirierea si ... (vezi toată discuția)