avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renovarea balconului este de datoria proprietarului?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renovarea balconului este de datoria proprietarului?

Buna ziua,
Am cumparat un apartament ce are un balcon de tip terasa pe punctul de a se darama ( structura de rezistenta este afectată) . Am fost anuntata de președintele asociatiei ca va fi un control si este posibil sa primesc o amenda pentru ca e in pericol de a se darama. Mi-a mai spus , de asemenea ca a obtinut niste aprobări pentru a ma putea apucat de renovat. Ar trebui să renovez eu având în vedere că este vorba de structura de rezistenta sau Nu?
Mentionez ca apartamentul este la etajul 1, iar la parter nu exista balcon.
Multumesc Mult!
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 15:03, 22 Aprilie 2019
Balconul este parte individuala
Conform disp L nr 196/2018 proprietarul are obligatia sa-si intretina proprietatea pe propria cheltuiala
Asociatia de proprietari are obligatia sa administreze partea comuna de condomiu respectiv exteriorul condominiului ,implicit suprafata aferenta balconului dv
Va multumesc pentru raspuns!
O zi frumoasa!
Daca balconul (nu exista "balcon tip terasa") e in pericol sa se darame, inseamna ca structura de rezistenta e subrezita. Structura de rezistenta, chiar daca in acea portiune e in folosul unui singur proprietar, constituie parti comune - v art 35 (1) e) din L196/2018.
Deci consolidarea struct de rezist a balconului ( struct de rez nu se "renoveaza") intra in sarcina asociatiei, cheltuiala se imparte tuturor proprietarilor din condominiu proporțional cu cota parta indiviza.

Dar am indoieli ca struct de rezist e afectata. Mai curand e vorba de tencuiala care urmeaza sa pice. Tencuiala e tot in sarcina asociatiei, intra la fatada - idem art 35.

Nu e clar ce fel de aprobari a obtinut presedintele, presupun ca de la terti, dar daca ceea ce trebuie renovat/consolidat ar fi fost proprietate privata, presedintele nu ar fi putut sa obtina nciun fel de aprobare in numele proprietarului fara o imputernicire legalizata (si nu cred ca l-ati imputernicit in fata notarului in somn).
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de propietari marcelpopescu75 marcelpopescu75 Cine plateste schimbarea parapetilor balconului personal ,Asociatia de Propietari sau propietarul ? (vezi toată discuția)
Bună ziua. locuiesc intr un apartament la bloc. vecinul de deasupra ... Dana Deea Dana Deea Bună ziua. Locuiesc intr un apartament la bloc. Vecinul de deasupra renovează și ne a anunțat ca renovează. Întrebarea mea este - exista o lege sau e ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)