avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Confirmare renuntare la UP
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Confirmare renuntare la UP

Buna ziua, acum un an de zile am fost prins conducand fara dreptul de a conduce un autovehicul ( fapta s-a intamplat fix intre 2 prelungirii). Mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere fara permis.
In cazul in care judecatorul confirma ordonanta procurorului de renuntare la urmarirea penala, in cat timp imi pot recupera permisul?
Multumesc aticipat.
Bună ziua!
De îndată ce vi se comunică hotărârea puteți merge cu aceasta la Serviciul Rutier și ei vă vor îndruma cu actele necesare pe care trebuie să le depuneți pentru a vă returna permisul.
Trebuie însă să așteptați să vi se comunice hotărârea de confirmare a renunțării la urmărirea penală.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Se poate scoate si un certificat de grefa cu solutia instantei.
Exista posibilitatea unei eventuale suspendari a dreptului de a conduce pentru 90 de zile?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Dacă s-a dispus renunțarea la urmărirea penală, nu, nu există o astfel de posibilitate. Aici nu este vorba despre drept contravențional.
Exista aceasta posibilitate. Hotaraste seful politiei in functie de situatia de fapt.
ART. 103 OUG 195/2002
(1) *) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
#M18
c) ***) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
#M5
(1^1) ***) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
#B
(2) ***) În cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2) hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunică titularului de către serviciul poliţiei rutiere, care are în evidenţă contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenţii.
..........................

Lary25 a scris:

Exista posibilitatea unei eventuale suspendari a dreptului de a conduce pentru 90 de zile?

Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier costel_gr2013 costel_gr2013 daca procurorul claseaza cauza fara a specifica ca se suspenda permisul de conducere ,politia mai are dreptul de al suspenda? (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime, dosar penal clasat. pot rămâne fără permis 90 de zile? Supita Supita Buna ziua! Am si eu o intrebare! In urma unui accident rutier cu victime dosarul se claseaza. Pot ramane fara permis 90 de zile? Acum merg cu dovada (vezi toată discuția)
Remorca neînmatriculată - dosar penal Cosminbar Cosminbar Buna seara. Am fost prins în noiembrie 2016 tractând o remorca neînmatriculată pe un drum comunal. S-a întocmit dosar penal, parchetul a dat NUP, ... (vezi toată discuția)