avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1428 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Diurnă externă pentru asociat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Diurnă externă pentru asociat

Dacă eşti asociat la o firmă poți beneficia de diurnă externă?
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 21:57, 29 Aprilie 2019
Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 administratorii pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.
In acest sens, art. 76 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal prevede ca nu reprezinta venit impozabil, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. m), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Este necesar ca aceste drepturi sa fie prevazute in contractul de mandat/administrare intrucat Codul fiscal le scoate din sfera veniturilor impozabile numai daca sunt acordate in conditiile prevazute de aceste contracte.

Cu alte cuvinte administratorul nu trebuie sa fie si angajat ci sa aiba prevazut in contractul de administrare prevazute si astfel de beneficii.
Daca asociatul este si salariat/ administrator, poate beneficia de diurna daca se afla intr-o situatie de delegare/ detasare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna administrator dan_pal dan_pal Buna ziua Pot deconta deplasarea la un client ca administrator de SRL dar nefiind angajat pe firma respectiva? La cheltuieli ar fi avionul si diurna. (vezi toată discuția)
Inregistrare avans spre decontare cecesia cecesia Asociatul unei firme care este si administratorul unui SRL poate lua avans spre decontare daca nu este salariat?Care este monografia contabila:- avans spre ... (vezi toată discuția)
Deducere diurna rodalina26 rodalina26 buna ziua mai exact: o societate nou infiintata, fara salariati; pentru negocierea unor viitoare contracte, o persoana imputernicita (care nu are calitatea ... (vezi toată discuția)