avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire garanție materiala gestionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire garanție materiala gestionar

Bună ziua.
Societatea la care lucrez (cu gestiune comuna) îmi retine 50 RON pe luna garanție materiala pe baza de contract de garantie, însă acesta nu conține niciun fel de clauza prin care angajatorul sa fie obligat sa retituie aceasta garantie în momentul desfacerii contractului de munca, și nu am fost informata nici eu în momentul în care am semnat acest contract însă este notata suma pe fluturașul de salar.
Întrebarea mea este, cum as putea să-mi recuperez banii sau dacă este în zadar sa depun o acțiune în instanta din moment ce pe contract scrie doar obligațiile angajatului și nicio obligație a angajatorului iar eu mi-am dat acordul pentru a da garanția în fiecare luna. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:43, 1 Mai 2019
Obligatia angajatorului de a restitui garantia oprita ii revine in baza legii, chiar daca nu este stipulata in contractul de garantie.

Legea nr.22/1969, art. 16 :
Garantia in numerar si dobanda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
...
Asadar, angajatorul, dupa incetarea raportului de munca, are obligatia de a va elibera in termen de 10 zile de la aceasta data carnetul de garantii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre restituirea garantiei materiale ciucaelena1962@gmaiil.com ciucaelena1962@gmaiil.com pe 20 noiembrie 2018 am plecat de la locul de munca respectand preavizul si toate cele.Aveam o garantie materiala lucrand la o casa de schimb valutar.Am facut ... (vezi toată discuția)
Restituirea garantie la suspendare cim papic papic am lucrat intr-o firma mi sa retras garantie in fiecare luna acum imi este suspendata cim pt ingrijire copil am dreptul la garantie? sa-l cer acum peste 2 ani ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)