avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Desființarea- radierea unei fundații
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Desființarea- radierea unei fundații

Fundația nu mai are decât președinte- restul de membri ai Comitetului director au murit.Nu mai are activitate de peste 10 ani- declarată anual la ANAF inactivă de președinte. Cum se poate desființa și radia din registrul fundațiilor ?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
1950, utilizator
Cel mai recent răspuns: 2012am , utilizator 18:55, 14 Ianuarie 2021
Orice persoană interesată poate depune cerere motivată de dizolvare a fundaţiei, competenţa aparţinând Judecătoriei în raza căreia îşi are sediul fundaţia.
Procedural, sunt trei etape care trebuie urmate:
1. Cererea de dizolvare a fundaţiei motivată depusă la judecătoria în raza căruia îşi are sediul fundaţia, motivate şi însoţită de documentele justificative.
Instanţa de judecată se pronunţă prin încheiere asupra dizolvării, cu drept de opoziţie în termen de 30 de zile de la comunicare. În caz de admitere a cererii, prin aceeaşi încheiere, instanţa numeşte un lichidator.
2. Efectuarea bilanţului de către lichidator, depunerea acestuia la instanţă, afişarea acestuia. Lichidatorii nu pot încheia operaţiunile şi nu pot remite celor în drept contul gestiunii decât după expirarea unui termen de 6 luni de la publicarea dizolvării asociaţiei sau fundaţiei.
În termen de 30 de zile de la publicarea bilanţului prin afişare la uşa instanţei cei interesaţi pot face contestaţie. Dacă în termen de 30 de zile libere de la depunerea bilanţului nu se înregistrează nici o contestaţie sau contestaţiile sunt respinse, bilanţul se consideră definitiv aprobat şi lichidatorii, cu autorizarea judecătoriei, vor remite celor în drept bunurile şi sumele rămase de la lichidare, împreună cu toate registrele şi actele asociaţiei sau fundaţiei şi ale lichidării. Numai după aceasta lichidatorii vor fi consideraţi descărcaţi şi li se va elibera, în acest scop, un act constatator.
3. Radierea fundaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor prin hotărârea pronunţată de instanţa de judecată. După aprobarea bilanţului, se depune de către lichidator cererea de radiere a fundaţiei la Judecătorie, însoţită de actul constatator. Instanţa se pronunţă prin hotărâre împotriva căreia se poate face apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Potrivit art. 71 din O.G. nr. 26-2000 fundaţia încetează a fiinţa la data radierii din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.



Era datoria celui ramas in viata si in functie sa ia masurile necesare conform statutului pentru completarea posturilor devenite facante in Consiliul Director, altfel ar putea raspunde pentru lipsa de diligenta. Fundatiile nu pot fi dizolvate voluntar. Nu inteleg cum a putut sa o declare "inactiva" la ANAF - ONGurile nu pot fi declarate inactive, cum se poate la SRL sau PFA.... Daca nu poate nicicum gasi persoane care sa accepte sa devina membri in Consiliul Director, dupa consultarea fondatorilor ( daca mai exista) ar putea cere dizolvarea pe cale judecatoreasca, aratand si dovedind ca a devenit practic imposibila continuarea / reluarea functionarii legale. Procedura v-a descris-o d-na av. Ioana Cazacu....
Buna ziua. Am contactat un lichidator pentru ca sa initieze procedura de desfiintare a unei asociatii nonprofit care nu mai are activitate si nici bunuri , si nici bani in cont (vreo 20 lei..nu cred ca sunt ..fonduri...). Mi-a cerut 5000 lei !!!! doar taxa de lichidator. Ce alte optiuni am sa radiez aceasta asociatie din Registrul Asociatiilor???Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
recent pt o dizolvare de asociatie care nu mai avea activitate am gasit un lichidator cu onorariu 1500 lei insa intr-adevar majoritatea celor carora le-am solicitat oferte au solicitat onorarii de 2000 - 3000 lei, insa chiar de 5000 lei pt un ONG care nu mai are faptic ceva de lichidat si e cu actele in regula inca nu am auzit.... insa onorariile difera si de la un oras la altul... Legea este insa clara in sensul ca fara lichidator platit de asociatie nu poti face dizolvare voluntara... Eventual se poate incerca dizolvare judiciara
Multumesc ! O sa incerc dizolvare judiciara....sa vad ce ar insemna asta...

radumititean a scris:

recent pt o dizolvare de asociatie care nu mai avea activitate am gasit un lichidator cu onorariu 1500 lei insa intr-adevar majoritatea celor carora le-am solicitat oferte au solicitat onorarii de 2000 - 3000 lei, insa chiar de 5000 lei pt un ONG care nu mai are faptic ceva de lichidat si e cu actele in regula inca nu am auzit.... insa onorariile difera si de la un oras la altul... Legea este insa clara in sensul ca fara lichidator platit de asociatie nu poti face dizolvare voluntara... Eventual se poate incerca dizolvare judiciara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere asociatie non-profit crilodeea crilodeea Buna ziua! Este pe acest forum un judecator sau cineva care stie ce trebuie facut pentru a radia (dizolva) o asociatie non-profit? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Dizolvare societate non-profit busu_mn busu_mn Suntem un club de fotbal infiintat ca asociatie non profit cu AGA si consiliu de administratie. In timp s-au strans datorii la stat (aprox. 150.000 RON) suma ... (vezi toată discuția)
dizolvare - lichidare asociatie umanitara monb monb Am nevoie de un model de hotarare AGA pentru dizolvarea asociatiei. Daca puteti sa-mi spuneti si ca cat costa toate formalitatile legale de lichidare a ... (vezi toată discuția)