avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Principiile dreptului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Principiile dreptului

Constat o rasturnare de inteles a unui principiu de drept pe care eu l-am retinut altfel si anume:
"nu tot ce nu este interzis este permis"
În practica constat cu surprindere ca acest principiu, cel putin asa cum l-am retinut eu, este folosit in sensul: "tot ce nu este interzis este permis"
Asi dori opinii in acest sens si daca se poate formularea in latina a principiului invocat...
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 08:25, 24 Noiembrie 2009
Maxima: “tot ce nu este interzis, este permis” se poate explica in acest caz prin: “tot ce nu este in mod expres judiciat, este non-drept”. In acest fel, dreptul este considerat o exceptie iar non-dreptul un principiu , afirma Jean Carbonnier - profesor de drept civil si sociologie juridica la Facultatea de Drept din Paris.
ioanperju a scris:
În practica constat cu surprindere ca acest principiu, cel putin asa cum l-am retinut eu, este folosit in sensul: "tot ce nu este interzis este permis"

Pai chiar asa si este, dar numai in dreptul privat. In dreptul public e mai degraba permis ceea ce este prevazut expres.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiul tot ce nu este interzis este permis kcsillacska kcsillacska Unde gasesc mentionat expres (tratat, lege, articol, curs, in orice) principiul \"tot ce nu este interzis este permis\", pe mine ma interesezsa mai ales cum ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie care contine o alta fapta decat cea savarsita maria.b maria.b Am si eu o intrebare: Intr-o noapte ma aflam la volanul masinii mele; am intrat intr-un sens giratoriu si am facut dreapta intr-o zona in care aveam ... (vezi toată discuția)
Exceptia prescriptiei dr. actiune si principiul non reformatio in pejus ankagrecia ankagrecia As dori sa stiu care este legatura intre exceptia prescriptiei dreptului la actiune pentru obligatia de a face invocata de parat in apel si principiul non ... (vezi toată discuția)