avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical

Buna ziua! Zilele de concediu medical se adauga la stagiul de cotizare in vederea stabilirii pensiei de limita de varsta?Daca da, ma puteti ajuta cu un numar de lege sau HG?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 3 Mai 2019
Concediile care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei
www.avocatnet.ro/articol_502...

Legea 263/2010
art.3
(1) În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
...
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
....

Codul fiscal
art. 137 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
....

art.76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri din hotarare valentin6768 valentin6768 Dintr-o hotarare judecatoreasca pe litigiu de munca se mai retin darii la stat (vezi toată discuția)
Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii. Alo2016 Alo2016 Veniturile din investitii/dobanzi bancare, etc. si cele din chirii (cedarea folosintei bunurilor) intra in baza de calcul a contributiei la pensie (CAS) -sau ... (vezi toată discuția)