avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune inceputa in 1990
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune inceputa in 1990

Buna ziua. As avea urmatoarea intrebare: in anul 1990, am achizitionat o casa cu teren. Mi s-au transferat 250 mp - teren aferent constructiilor, iar restul (cat avea vanzatorul, adica pana la 1000), trecand la CAP din localitate.
Acum as vrea sa fac uzucapiune - in conditiile in care, inca de la cumparare si pana in prezent, am platit toate taxele si impozitele pe intreaga suprafata (1000 mp), si am stapanit ca un proprietar.
Se poate uzucapa?
Ce uzucapiune s-ar aplica?
Multumesc mult!
Potrivit vechiului Cod Civil (art. 1846-1847), condiţiile pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune sunt ca posesia să fie utilă, adică posesia să fie: continuă, neîntreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar.

Posesia este continuă când posesorul o exercită în mod regulat, fără intermintenţe anormale.

Posesia trebuie să fie neîntreruptă întrucât întreruperea posesiei echivalează cu însăşi încetarea acesteia.

Posesia este netulburată atunci când nu este fondată sau conservată prin acte de violenţă în contra sau din partea adversarului.

Posesia este publică atunci când aceasta nu este exercitată în ascuns de adversarul său, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască.

Posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.

Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate (titlu) asupra bunului imobil pe care îl posedă. În acest caz nu are importanţă nici dacă posesorul este sau nu de bună credinţă.

Pentru a putea fi invocată această uzucapiune trebuie îndeplinite două condiţii:

a) să existe o posesie de 30 de ani;
b) posesia să fie utilă.
Dar proprietarul era CAP...cum se aplica in acest caz?
Buna ziua,
Va trebui sa se scurga 30 de ani de cand posedati terenul si abia pe urma sa deschideti o actiune folosind prevederile vechiului cod civil privind uzucapiunea de peste 30 de ani.
Pana se implinesc 30 de ani vedeti daca vanzatorul mai traieste sau daca are mostenitori si aflati-le adresele pentru ca va trebui sa va judecati cu ei.
Vedeti si ce vecini martori aveti, persoane care sa poata declara ca de 30 de ani stapaniti bunul ca adevarat proprietar.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Buna ziua, si va multumesc!
Ideea este ca ma gandeam daca as putea aplica prevederile: 20 de ani de la moartea proprietarului tabular - care in fapt ar fi CAP-ul care s-a desfiintat in 1990. Deci as avea 20 de ani impliniti...
Sau impotriva cui ne indreptam in acest caz?
Tot impotriva vanzatorului? Acesta, si mostenitorii sau - copiii, sunt decedati...
Va indreptati impotriva celor care ar putea cere vreun drept. Nu aveti 30 de ani acum, cand va apropiati mergeti la un avocat. In ce zona a tarii locuiti?

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune buna buna Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)