avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul de munca

Buna seara! Am si eu o întrebare, Ma reintorc la muncă din CCC, doar ca le-am adus in vedere ca nu pot decat part-time, dimineața sau seara pentru ca nu am cu cine sa imi las copilul in alta parte a zilei. Ieri am avut surpriza ca ei voiau sa ma bage la 6 ore, si am refuzat. Am strâmbat din nas....
Astăzi am avut altasurpriza ca ei isi doresc sa lucrez intermediar (13:30-18:00), le-am spus ca nu se poate si au strâmbat din nas, evident punandu-ma cum vreau eu, pana la urma.
Ce pot face, legal vorbind, ca sa nu imi faca surprize, ca ma baga intermediar,
Eu clar nu am cum sa ma duc intermediar si nu vreau sa lipsesc de la muncă, luand absențe nemotivate si riscand sa fiu data afară din cauza ca ei nu vor sa înțeleagă situația!!!
Exista vreo lege sa ma protejeze, sa ii oblige sa înțeleagă situația?
Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Chiar am nevoie de ajutor, nu m-am lovit de asa ceva pana acum.
Tin sa precizez ca ma întorc inainte sa faca copilul 2 ani.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
Leea91, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:39, 8 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Si pot face ceva privind situația mea?
De primit m-au primit, au strambat din nas ca vreau 4 ore, dar atat pot. Din cauza situației date (nu am cu cine sa-mi las copilul decat 4 ore ori dimineața ori seara) am nevoie de un program foarte bine stabilit.
Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

In speta, daca sunt incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, puteti sesiza Inspectia Muncii/ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am revenit la munca după ccc și nu am beneficiat de cresterile ... Ilina marian Ilina marian Am revenit la munca după CCC și nu am beneficiat de cresterile salariale am ramas tot cu salariul din urma.eu nu beneficiez de cresterile salariale daca sunt ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic inainte de implinerea a 2 ani a copilului ContSters387123 ContSters387123 Buna ziua, am dorit sa ma intorc mai repede din cic ( fetita implineste doi ani in septembrie), am vorbit la firma si mi s-a spus ca nu sunt obligati sa ma ... (vezi toată discuția)