avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Donatie, sponsorizare, mecenat, dar manual sau spaga?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Donatie, sponsorizare, mecenat, dar manual sau spaga?

Buna ziua. As dori sa stiu clar diferenta dintre donatie, sponsorizare, mecenat, dar manual si spaga. Intreb prin prisma urmatorului caz: am un site de turism (de fapt in zona unde locuiesc promovez turismul eco cat si agroturismul). Colaborez cu cateva persoane din SUA, Germania, Suedia in acest scop. Acele persoane ar dori sa-mi trimita sume de bani cat si birotica pentru promovarea acestui tip de turism. Banii sunt folositi pentru administrarea site-ului, publicitate, cheltuieli cu pliante, consumabile, etc. Sunt persoana fizica nu PFA sau PJ. Rugamintea mea este de a-mi arata sub ce forma pot primi banii si bunurile din strainatate, fara a se interpreta ca am primit spaga. Nu doresc sa-mi fac firma nici PFA, nu-mi permite serviciul. Este legal ca banii sa-mi fie trimisi in cont sau prin Western Union? Va intreb prin prisma impozitului pe profit, al TVA-ului de plata si al eliminarii producerii vreunei fraude. Va rog sa-mi raspundeti detaliat.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: LEX PROFESIONAL CONSULTING , Consilier juridic 23:36, 26 Noiembrie 2009
Asa cum va imaginati, spaga nu are ce cauta in aceasta ecuatie si nici darul manual., Actiunile de donatie, mecenat sau sponsorizare presupun incheierea unor contracte, fiecare dintre ele in conditii juridice si contabile diferite.
Donatia, conform Codului Civil, este un contract “prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta si nu implica existenta unor beneficii”. Donatia este un act unilateral, iar beneficiarul unei donatii are obligatia sa foloseasca bunurile exclusiv in scopul declarat.
La fel ca si in cazul donatiei, actiunea de mecenat presupune transferul, in forma autentica, fara obligatii din partea celui care intreprinde actiunea, asupra unor bunuri sau mijloace finaciare, catre o persoana fizica, care are nevoie de sprijin intr-unul din urmatoarele domenii: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific.
Donatiile pot fi facute si catre persoane juridice fara scop lucrativ, in timp ce de actiunile de mecenat pot beneficia doar persoanele fizice, iar contractul trebuie autentificat. Atat in cazul actiunilor de donatie, cat si a celor de mecenat, beneficiarul nu are obligatia de a aminti compania/persoana care l-a sprijinit.
Pe de alta parte, sponsorizarea este o plata in bani sau in natura facuta catre o organizatie non-profit sau catre o persoana sustinuta de o astfel de organizatie, in achivalentul anumitor beneficii cum ar fi promovarea si dreptul companiei care sponsorizeaza de a cere organizatiei/persoanei sponsorizate sa-i afiseze in locuri vizibile logo-ul si principalele elemente de identificare, pe scurt sa-i faca publicitate.

Este un aspect un pic mai delicat, avand in vedere ca nu doriti sa aveti vreo forma de activitate inregistrata, nu are treaba problema cu donatia, sponsorizarea , mecenatul, daca intradevar faceti ce s-a specificat .
Pentru a raspunde in mod pertinent trebuie o lamurire, in ce calitate faceti pentru persoanele respective aceste acte de promovare si ce calitate au acele persoane ( fizice, juridice ) ce fel de site ati dezvotat, concret in numele cui se promoveaza turismul etc., numai asa as putea sa va raspund mai concret .

Cea mai mare problema pe care o puteti avea este de ordin fiscal .
Punctual:
1. este un site de turism, in constructie, construit la indemnul unor persoane fizice din strainatate, amici, interesati sa dezvolte in zona in care locuiesc, un turism agro (eco).
2. sponsorii/donatorii sunt persoane fizice, marea majoritate, dar nu exclud si donatii de la PJ
3. sumele sunt mici, de maxim 100 USD/EUR, se transfera intr-un cont sau prin WU (in functie de raspunsurile pe care le primesc pe acest site)
4. exista varianta si de SMS cu suprataxa, dar cred ca iesim din sfera donatiilor/sponsorizarilor
5. eu sunt PF, site-ul il construiesc cu un amic specialist IT, asa ca acest site va fi administrat de o PF respectiv subsemnatul
6. cunosc legislatia privitoare la impozite si TVA (cine plateste, cum se plateste, la ce se aplica, ce nu intra la plata) - intrebarea mea este simpla si tine de legalitate: spaga vs donatie/sponsorizare/mecenat?
Nu este nici un aspect din cel specificat ci activitate aducatoare de venituri neimpozate de fisc, un fel dar nu chiar de evaziune fiscala .

Prin urmare ar fi indicat o anumita forma de organizare a activitatii, recomand o fundatie de promovare a turismului eco in zona dumneavoastra si prin urmare veti putea construi, definitiva si face public pagina de internet, posta pe pagina oferte de turism a n persoane etc., veti putea ( fundatia ) primi bani sub forma de donatii , bunuri, cheltui banii pentru achizitia de diverse consumabile si alte bunuri, fara a intra intr-o incompatibilitate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare Murini Ionel Murini Ionel O fundatie nonprofit din Româania, poate sponsoriza o entitate similara din Uniunea Europeana? (vezi toată discuția)
Documente justificative donatii / sponsorizari ong Neaculica Neaculica Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos. Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare din partea fundatiei Ramona24 Ramona24 Buna z iua. Fundatia poate oferi sponsorizare sub forma platii unor persoane fizice pentru a presta servicii in afara fundatiei pentru ... (vezi toată discuția)