In septembrie 2018 am convenit cu un cetatean maghiar sa deschidem in Romania o firma de distributie materiale electrice. El fiind asociat si eu urmand a fi administrator. Tot in Septembrie 2018 am primit prin transfer bancar, in contul societatii al carei administrator si asociat unic sunt suma de 2000€uro. Pentru aceasta suma am emis factura fiscala de prestari servicii. Aceasta suma reprezinta costurile de prestari servicii (deschidere firma si deplasari in strainatate).
De la 1 Octombrie m-am si angajat la firma nou infiintata ca Director de Vanzari. Am detinut aceasta functie precum si functia de administrator la firma nou infiintata pana la 30 Martie 2019.
Dupa ce mi-am dat demisia cu acordul partilor, fara preaviz, si am fost revocat din functia de administrator tot in data de 30 Martie 2019, de cateva zile fostul angajator imi solicita suma de 7000 Lei sa o returnez.
Explicatia lui este ca din acesti 7000lei, 5000lei reprezinta parte din cei 2000€uro platiti in Septembrie si pe care nu i-am "meritat" (desi exista o factura acceptata de ambele parti, inregistrata de mine in contabilitate si pentru care am platit impozit). Iar alti 2000 Lei reprezinta, dupa spusele lui, o suma pe care mi-a dat-o cash dupa infiintarea firmei. Ceea ce nu este adevarat. Iar intr-o discutie mi-a spus ca cei 2000Lei reprezinta capitalul social al firmei.
Intrebarea mea este daca este cazul sa pornesc vreo actiune legala impotriva fostului partener si angajator?
Ma poate obliga sa returnez o datorie inexistenta?
Mentionez ca in afara de factura din Septembrie 2018, acceptata de ambele parti si inregistrata in contabilitate nu exista niciun alt fel de document intocmit intre noi.
El doreste banii fie cash, fie sa ii transfer intr-un cont al lui de persoana fizica.
Dvs faceti precum în povestea cu drobul de sare ,va alarmati fără rost.Fostul partener încearcă sa reducă din pierderi pe spinarea dvs,așteptați sa faca demersuri putin probabil și apoi va faveti apararile discutând in prealabil cu un av.