avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Care sunt analizele obligatorii pentru angajatii de la ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Care sunt analizele obligatorii pentru angajatii de la relatii cu publicul dintr-o biblioteca publica?

Ce analize medicale sunt obligatorii pentru angajatii de la relatii cu publicul dintr-o biblioteca publica?

Este legal ca firma de medicina muncii cu care o biblioteca incheie contract sa faca angajatilor teste psihologice si de boli venerice? Mentionez ca niciodata in biblioteca nu au existat probleme in aceasta privinta, epidemii, cazuri izolate etc. Se pot refuza legal aceste teste, multi dintre angajati considerandu-le jignitoare?

In plus, cum de institutia isi permite aceste cheltuieli inutile cand angajatii sunt obligati sa-si ia concediu fara plata pentru reducerea costurilor?

Mai ales acum, cand disponibilizarile bat la usa, exista temerea ca testele psihologice sunt un pretext pentru ca persoane din conducerea institutiei sa se debaraseze de angajatii "incomozi".

In caz ca aceste teste psihologice sunt legale si nu pot fi refuzate, este posibil ca un angajat sa-si faca aceste teste in alta parte decat la firma tocmita de conducerea institutiei?

Va multumim!
Cel mai recent răspuns: ramiha , utilizator 12:38, 25 Noiembrie 2009
Este normal ca la o activitate in care lucratorul institutiei vine direct in contact cu publicul larg, sa se solicite testare medicala pentru boli venerice si TBC. Este la fel de normala si testarea psihologica. Nu va suparati dar sunt destul de multi angajati de interfata cu publicul, care dau dovada de labilitate psihica in conditii de stres. Lucrul cu publicul este considerata activitate cu grad ridicat de stres.

Este optiunea angajatorului cu cine incheie contractul de medicina muncii si este obligatia angajatului sa se prezinte pentru a efectua examenele medicale necesare pe care medicul de medicina muncii le stabileste in baza fisei de expunere la risc profesional.

Conform legii, dosarul de medicina muncii este tinut de catre medicul de medicina muncii (inclusiv rezultatele evaluarii psihologice). Pe baza rezultatelor, medicul de medicina muncii elibereaza pentru angajator "fisa de aptitudini". In aceasta fisa medicul, nu are voie sa puna diagnostice, el pune doar un calificativ care poate fi "apt", "apt conditionat" sau "inapt". Deasemenea poate face recomandari cu cadru general de genul "evita stresul", "necesita dispensarizare conform recomandarilor individuale", etc., recomandari de care angajatorul va tine cont. Pe fisa de aptitudini se mentioneaza deasemenea cand este necesara urmatoarea examinare.

Dupa cum vedeti cadrul legal este conceput pentru a pastra confidentialitatea actului medical.

Refuzul de a va prezenta la examenul medical de medicina muncii atunci cand angajatorul o cere, constituie abatere disciplinara si se pot aplica sanctiuni pana la desfacerea CIM.

Este ilegal ca angajatorul sa se foloseasca de datele din dosarul de medicina muncii (date la care el nu are acces) pentru a concedia un angajat.

In cazul in care persoana este inapta sau este apta conditionat din punct de vedere medical pentru postul pe care-l ocupa, conform recomandarilor medicale, angajatorul va trebui sa ofere un post alternativ (pentru care se va face o noua evaluare medicala) si abia apoi se poate discpune masura concedierii pentru necorespundere medicala (procedura este destul de greoaie si nu cred ca isi bate cineva capul decat daca are temeiuri reale).
Buna ziua !
Potrivit unui act normativ din 2007, angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public cat si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile privind supravegherea sanatatii angajatilor. Angajatorii au obligatia sa asigure fondurile necesare si conditiile pentru efectuarea serviciilor medicale profilactice, respectiv examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, precum si promovarea sanatatii la locul de munca.
Examenul medical periodic se efectueaza in scopul: confirmarii sau infirmarii aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea, depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional, diagnosticarea bolilor profesionale si a celor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti angajati, depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru persoanele cu care angajatul intra in contact prin natura activitatii sale.
Actul normativ adoptat de Guvern precizeaza ca angajatii trebuie sa fie informati in legatura cu rezultatele examinarilor medicale si au acces la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate. Medicul specialist de medicina a muncii si medicul de familie se vor informa reciproc cu privire la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului.
Din ceea ce v- am prezentat este greu de spus daca este nelegal, dar cu siguranta poate fi un abuz sau o cheltuiala inutila din bani publici .
Eu va sfatuiesc sa sesizati organul ierarhic superior al institutiei in care va desfasurati activitatea.( Baza legala : HG 355 din 11.04.2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor si HG 493 din 12.04.2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate ).
Cu stima !
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Va multumesc,

Totusi, nu exista niste analize minimale care tb facute, si abia dupa aceea ne gandim si la restul?

Niciodata nu s-a facut vreo analiza de medicina muncii in institutie (in afara cazului cand a existat un accident de munca) - acestea fiind singurele analize care s-au facut vreodata.

Daca un angajat este gasit "inapt", ce metode are el de a contesta rezultatele? Isi poate reface analizele la un alt cabinet? Se mai poate face ceva? (repet, exista temeri justificate ca aceasta masura este luata pentru motive mai putin oneste).

Va multumesc!

PS: zahariamarius, organul ierarhic superior, in cazul nostru, este directorul institutiei, nu? Adica tocmai cel care a naimit firma respectiva. Ce rezolv cu aceasta sesizare?
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2009
ramiha, utilizator
Buna ziua !
Anexa 1, HG 355 din 2007 , cuprinde fisele medicale specifice de genul:
"COLECTIVITATI DE COPII MICI (CRESE, LEAGANE), GRADINITE SI CASE DE COPII; SECTII (COMPARTIMENTE) DE NOU-NASCUTI, SPITALE (SECTII) DE PEDIATRIE


Fisa 138. Institutii de invatamant
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - RPS
- examen psihologic
- examen psihiatric - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicatia medicului de medicina muncii
- examen psihologic (teste de comportament, teste de personalitate) - anual
- examen psihiatric - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicatii:
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- psihoze
- alcoolism cronic

Fisa 139. Unitatile de T.B.C.
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - Ag HBs
- anticorpi anti HCV
- HIV
- examen psihiatric - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- Ag HBs - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
- anticorpi anti HCV - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
- HIV - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihiatric - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
- RPS - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
c) contraindicatii:
- psihoze"

multumesc mult de raspunsuri.

am citit legea respectiva si cele 5 anexe si nu am gasit nicaieri niste analize minimale ce trebuie facute persoanelor care lucreaza in relatii cu publicul.

Daca totul ramane la latitudinea medicului de medicina muncii, sa ne asteptam ca maine suntem chemate la controale ginecologice? (este o varianta care a fost luata in discutie).

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot munci,conform legii,pacientii cu schizofrenie? Mirela E Mirela E Buna ziua.Am si eu o intrebare:o persoana cu schizofrenie,poate lucra ca asistent medical,din punct de vedere legal,? (vezi toată discuția)
Confuz Stafff Stafff Lucrez la spital si la analizele medicale anuale mi sa gasit stafilococul auriu iar una din colege mia transmis ca sar putea sa ma concedieze. Ce este de ... (vezi toată discuția)
Hepatită c Andreiiuliana Andreiiuliana Buna ziua. Dacă se confirmă că am virusul C mai pot profesa ca Asistent medical? mulțumesc. (vezi toată discuția)