Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: Pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată), prevăzută de art. 335 alin. 2 teza a III-a din noul Cod penal (NCP), condamnă pe inculpatul FE, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare. În condiţiile art. 40 alin. 1 NCP, cu referire la art. 38 alin. 1 NCP, constată că infracţiunea de faţă este concurentă sub forma concursului real cu infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată), prevăzută de art. 335 alin. 2 teza a III-a NCP, reţinută în sarcina inculpatului prin sentinţa penală nr. 969 din 11 aprilie 2018 a Judecătoriei Iaşi, definitivă prin neapelare (dosar nr. 27406/245/2017). În temeiul art. 89 alin. 1 NCP anulează măsura amânării aplicării pedepsei de 4 (patru) luni închisoare stabilite prin sentinţa penală nr. 969 din 11 aprilie 2018 a Judecătoriei Iaşi, definitivă prin neapelare. În temeiul art. 89 alin. 1 NCP cu referire la art. 39 alin. 1 lit. b NCP contopeşte pedepsele stabilite pentru infracţiunile concurente, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 (un) an 1 (una) lună şi 10 (zece) zile închisoare. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 969 din 11 aprilie 2018 a Judecătoriei Iaşi, definitivă prin neapelare, urmând a fi emise noi forme de executare potrivit prezentei sentinţe. În condiţiile art. 272 din noul Cod de procedură penală (NCPP) onorariul apărătorului desemnat din oficiu (av. Spiridon Ciprian), în sumă de 260 RON (pentru faza de judecată), va fi achitat din fondurile Ministerului Justiţiei. În temeiul art. 274 alin. 1 NCPP obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 1.000 RON, reprezentând cheltuieli judiciare avansate în cauză. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 1 martie 2019.
Document: Hotarâre 117/2019 01.03.2019
La moment nu sunt in țară.
Cum sa procedez?
Potrivit art. 162 alin. (1) lit. b) Cod penal, executarea pedepsei se prescrie în termen de 6 ani, 1 lună şi 10 zile (5 ani + durata pedepsei aplicate).
Dar acest termen se întrerupe, printre altele, prin emiterea unui mandat european de arestare, deci mare atenţie la acest aspect. După fiecare întrerupere, curge un nou termen de prescripţie.
De asemenea, termenul se întrerupe prin comiterea unei alte infracţiuni, aşa că încercaţi să nu mai încălcaţi legea.
Personal, vă sfătuiesc ca, dacă vă aflaţi într-un stat civilizat din Europa Occidentală, să aşteptaţi să fiţi găsit, iar când veţi fi prezentat acolo în faţa unui judecător care decide dacă vă trimite sau nu în România pentru a executa pedeapsa să invocaţi condiţiile de detenţie de aici. Astfel, aveţi şanse mari să nu fiţi trimis în România şi să executaţi pedeapsa în acel stat. Există precedent şi la nivel de CJUE. Vedeţi Hotărârile CJUE în cauzele Aranyosy şi Căldăraru. Mai ales instanţele germane şi britanice refuză executarea mandatelor europene de arestare şi dispun ca cetăţenii români să execute pedepsele acolo.