avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie limita de varsta dupa pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie limita de varsta dupa pensie de boala

un barbat beneficiaza de pensie de boala la care se adauga si pensie (ajutor, nu stiu sigur cum ii spune) de handicap. Anul acesta implineste varsta de 65 de ani.
1. va primi automat decizie de pensie de drept?
2. va mai primi pensia(ajutor) handicap?
3. daca are 26 de ani lucrati, va avea o pensie de drept mai mare decat pensia de boala?Acum, pensia de boala +handicap este de 1300 lei.
Cel mai recent răspuns: viorel55 , utilizator 12:14, 13 Mai 2019
Nu există pensie de handicap. Nu are nici o legătură INDEMNIZAȚIA de handicap cu pensia de boală. Pensia de limită de vârstă nu prea are cum să fie mai mare ca pensia de boală, la un stagiu de doar 26 de ani.

Nu va primi automat decizia pentru pensie de bătrânețe, va trebui să facă cerere pentru pensionare la limită de vârstă.

Indemnizația de handicap nu are legătură cu pensia de asigurări sociale, cele două se pot cumula.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2019
Dapix, utilizator
3)Daca nu a beneficiat de stagiu potential, atunci pensia de limita de varsta va fi in mod sigur mai mare decat cea de invaliditate.
Dl Carp, subiectul ma intereseaza si pe mine ! Ce inseamna "stagiu potential" ?
Legea 263/2010
Art.3
u) stagiu potențial - perioada de timp prevăzută de prezenta lege, considerată stagiu de cotizare și acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecțiunilor invalidante;

Art.76

(1) Persoanelor prevăzute la art. 73, încadrate în gradul I sau II de invaliditate, li se acordă stagiul potențial prevăzut la art. 75 alin. (1) în condițiile în care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta conform tabelului nr. 3.

(2) În situația gradului III de invaliditate, stagiul potențial prevăzut la art. 75 alin. (1) se acordă numai persoanelor prevăzute la art. 74.
(3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap preexistent calității de asigurat li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare cerute de art. 58 și 59 și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.

Art.98
(1) Pentru stagiul potențial, acordat persoanelor în drept să obțină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pensia de invaliditate? naum_ianca naum_ianca Buna ziua, Cine ma poate lamuri si pe mine in legatura cu modul de calcul al pensiei pe caz de boala? Multumesc, Ianca (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiilor de invaliditate sorinaga sorinaga In conformitate cu noile prevederi ale legii pensiilor, in situatia incadrarii in gradul II de invaliditate al unei persoane, cuantumul pensiei respective ... (vezi toată discuția)
Diferenta pensie invaliditate gr ii.gr iii romeoiorgu romeoiorgu Buna ziua! doresc sa stiu care este diferenta (ma refer la suma de bani primita) intre pensia de invaliditate gr II si cea de gr III. Multumesc! (vezi toată discuția)