avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez daca ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez daca vreau sa dau angajatorul in judecata?

Bună seara,soțul meu lucreaza din martie 2016 ca Stivuitorist la un depozit,în 2018 a fost operat de hernie de disc,i sa spus sa nu ridice.Anul acesta mai exact luna trecută a facut un Rmn pentru ca a ramas înțepenit pe stivuitor si a iesit destul de grav,s- agravat hernia si e posibil sa ajunga iar la operatie. Vrem să dăm firma in judecata pentru ca nu la protejat de ridicarea greutăților deși a avut scrisoare medicală ca nu are voie efort. Care sunt pași pe care trebuie să îi urmăm? Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:35, 14 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să contractați servicii avocațiale pentru a vi se formula cererea de chemare în judecată a angajatorului!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scrisoarea medicala de care amintiti trebuia sa fie prezentata medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Medicul de medicina muncii avea obligatia sa examineze lucratorul conform anexei 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare fisa nr. 140 si in baza riscurilor profesionale existente la locul de munca, a contraindicatiilor din fisa respectiva si a recomandarii medicale (emisa de cine, medic de familie/ medic specialist ?!) sa stabileasca aptitudinea in munca a salariatului completand/ modificand/ adaptand fisa de aptitudine in sensul mentionarii "apt conditionat" (cu precizare conditionari) sau inapt pentru locul de munca/ postul de lucru ..... (se nominalizeaza).
Un expl. din fisa de aptitudine sa da lucratorului si un expl. angajatorului. Angajatorul are obligatia respectarii celor mentionate in fisa de aptitudine.
Fişa 140. Personal care în cadrul activităţii profesionale conduce utilaje, vehicule de transport intrauzinal şi/sau maşina instituţiei.
Contraindicaţii:
- tulburări psihice de orice natură
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la ambii ochi, fără corecţie
- hemeralopie
- surditate bilaterală
- epilepsie
- diabet zaharat decompensat
- etilism cronic
- tulburări neurologice severe
- afecţiuni cardiovasculare (aritmie severă, HTA formă malignă, angină de repaus, insuficienţă cardiacă, bloc complet de ramură stângă).
Dupa cum se observa, pentru meseria de stivuitorist (ridicarea greutatilor se face mecanizat) nu este interzicere de ridicare greutati, manual (nu prevede nici meseria asa ceva).
Daca a primit dispozitie scrisa sa ridice manual greutati, lucratorul putea sa refuze, meseria sa de stivuitorist nu include astfel de sarcini de serviciu.
Posibil ca agravarea starii de sanatate sa aiba alta cauza. Curentul creat de geamuri sparte sau ventilatie mecanica, lucrul in aer liber pe timp de ploaie, vant, lapovita, etc. pot fi astfel de cauze.
Prezentand recomandarea medicala la medicul de medicina muncii, acesta fiind in posesia materialului cu riscurile profesionale existente al locul de munca/ postul de lucru al salariatului putea sa emita alte recomandari medicale.
Bună ziua,in contract scrie ca se manipulează marfă dar nu scrie manual sau mecanizat. Dar ei aduce un palet din rampa de la tir,iar la locație ia baxurile sau ce au ei si le așează cu mana.Am fost azi la medicul care la operat si a spus că trebuie schimbat locul de munca,mai merge maine o data sa il consulte mai amănunțit si vedem ce mai zice. Scrisoare medicală avem de la specialist. Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
iuliana91, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scrisoare medicala de la specialist trebuie prezentata medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Legat de modul de lucru si mentiunile din fisa de post puteti sesiza ITM si DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Stivuitoristul nu manipuleaza marfa, manual, doar mecanizat. Manual, marfa este manipulata de catre lucratori necalificati.
Cand a facut medicina munci,a prezentat scrisoarea si iesirea din spital-e drept ca erau de anul trecut,si la intrebat daca il inteleg sefi,a zis ca da dar ei au trecut acolo apt complet si sa duca ceva de actualitate.A durat ceva pana am făcut actele si a prin câteva zile in care doar a ridicat manual,după aceea am făcut 10 zile recuperare si un Rmn.Multumesc mult,mi-a fost de ajutor si o sa le pun in aplicare. Nu stiu daca pot scrie aici,dar e vorba de o mare firma din Romania (angajatorul) si cei cu firma de medicina a munci sunt cunoscuți,mai ales în București. O seara frumoasa!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce ... USPAl USPAl Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce masina institutiei si necesita un aviz psihologic, este corect ca avizul psihologic sa fie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am și eu o nelămurire, am tripla hernie de disc ... Cristina2323 Cristina2323 Bună ziua, am și eu o nelămurire, am tripla hernie de disc lombara, nu este nevoie încă de intervenție chirurgicala, dar doctorul mi-a dat câteva ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii crocolina3 crocolina3 Buna ziua, In urma unui control medical,am descoperit ca sufar de aritmie cardiaca.Urmez un tratament recomandat de medicul specialist. La consultatia ... (vezi toată discuția)