avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata nu a avut legături cu noi, copiii, de 35 de ani ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata nu a avut legături cu noi, copiii, de 35 de ani dar acum a apărut cerând bani de îngrijire prin intermediul asistenței sociale. Care sunt consecințele dacă nu vreau să mă prezint la anchetă sau să am contact cu el?

Bună ziua
Părinți mei sau despărțit acum 35 de ani am rămas în grija mamei eu și sora, tatăl nu sa răspuns cu noi niciodată dar acuma apare cerând bani pt îngrijire prin intermediul asistentei sociale.Nu am moștenit nimic de la el și nici nu am primit nimic. Ce drepturi legale are sa ne caute? Si care sunt consecințele de nu vreau sa ma prezint sau sa am vreun contact cu el? Momentan sunt căsătorit și am și eu Familiei și copii cum afectează situația pe nevasta și copii?
Va mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Marga G. , utilizator 11:38, 18 Mai 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligaţia de întreţinere este îndatorirea legală a unei persoane de a asigura altei persoane mijloacele necesare traiului, educării şi pregătirii profesionale. Fundamentul obligaţiei de întreţinere constă în îndatorirea de sprijin moral şi material a persoanei aflate în raporturi de rudenie, de căsătorie şi alte raporturi asimilate celor de rudenie.

Obligaţia legală de întreţinere are ca obiect prestarea efectivă a întreţinerii în beneficiul persoanei întreţinute, îndeplinirea acestei obligaţii trebuind să se facă în măsura, cu mijloacele şi prin modalităţile impuse sau permise de starea concretă de nevoie a creditorului, precum şi în funcţie de posibilităţile materiale ale debitorului.

Art.516 C.CIV mentioneaza expres subiectii acestei obligatii: (1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

In continuare art.524-528 prevad conditiile obligatiei de intretinere:

Art. 524 -Creditorul întreţinerii -Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.

Art 526 - Comportamentul necorespunzător
(1) Nu poate pretinde întreţinere acela care s-a făcut vinovat faţă de cel obligat la întreţinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
(2) Acela care se află în stare de nevoie din culpa sa poate cere numai întreţinerea de strictă necesitate.

Art. 527 - Debitorul întreţinerii
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.

Art. 528 -Dovada stării de nevoie
Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.

V am citat articolele legale care se aplica in cazul spre a putea observa condiitiile in care se acorda aceasta intretinere si a sti ce anume sa discutati in cadrul anchetei sociale.
Va mulțumesc pt răspuns și as mai avea o întrebare? Tata este declarat bolnav mintal din ce știm cât au trăit bunicii au fost reprezentanți legali ai lui după moartea lor tata a moștenit casa părintească și diverse terenuri. Trecând în grija unor nepoți el are pensie și este internat într-un spital cu nevoi speciale. Cum se face ca nu ar mai avea resurse financiare sau toate bunurile nu mai exista legal adică nu înțeleg? În cazul asta legal avem și noi dreptul la bunurile lui dacă tot insista sa fie întreținut?
Va mulțumesc .

Editat de moderator- nu mai folositi functia de citare in mod inutil/lecturati regulamentul forumului.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti dreptul la bunurile lui decat dupa moarte. Il puteti intretine dv. si sa ii administrati bunurile daca doriti.
Va mulțumesc pt răspuns. Nu vreau sa am nici un fel de contact cu tatăl de nici un fel, Nu am lucrat niciodată în România și nu am nici un venit pe teritoriul tari. Anaful poate sa îmi verifice veniturile și situația mea și a familiei din străinătate? Legal locuiesc și muncesc în afara tari de peste 15 ani.
Va mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anaf nu, dar tatal prin reprezentanti, da.

Alte discuții în legătură

Codul familiei - art. 86 obligatia de intretinere Lethe Lethe Buna ziua, As dori sa stiu ce obligatii are un succesor in legatura cu luare in intretinere a parintilor, si in ce situatii un parinte poate decadea din ... (vezi toată discuția)
Obligatie contributie intretinere parinte Sisif10 Sisif10 Buna ziua, De la nastere păna am devenit adult am trait intr-o institutie de protectie a copilului,deoarece ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii din partea copiilor in franta m_1980 m_1980 Buna ziua M-am mutat impreuna cu copii mei in Franta de 10 ani. Ei au acum 18 si respectiv 26 de ani. Mama lor a decedat in 2004. Ii sustin pe amandoi ... (vezi toată discuția)