avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Codul familiei - Art. 86 Obligatia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Codul familiei - Art. 86 Obligatia de intretinere

Buna ziua,

As dori sa stiu ce obligatii are un succesor in legatura cu luare in intretinere a parintilor, si in ce situatii un parinte poate decadea din drepturile parintesti (exista vreo lege prin care sa fii obligat in a lua in intretinere unul dintre parinti)?

Suna moralmente gresit, insa sa spunem ca persoana in cauza nu merita acea intretinere (divort, alcoolism, datorii, etc) .
Respectiva persoana are surse de venit (pensie), am incercat de-a lungul anilor sa ii facilitez "cazarea" la anumite azile (insa nu s-a prezentant), am incercat impreuna cu primaria din localitatea respectiva sa il ajutam, insa nu am primit nici un feedback pozitiv, si acum primaria respectiva incearca sistematic sa ma oblige, momentan verbal, in a rezolva eu problema, si a-l lua in intretinere.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lethe , utilizator 16:02, 8 Septembrie 2014
Codul familiei e abrogat din 2011, va uitati in noul cod civil pt a cauta ce va intereseaza.
Art. 516
(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.

Creditorul intretinerii Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.

Dreptul la intretinere al minorului Art. 525
(1) Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
(2) Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.

Comportamentul necorespunzator Art. 526
(1) Nu poate pretinde intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
(2) Acela care se afla in stare de nevoie din culpa sa poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.

Dovada starii de nevoie Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

Daca are pensie, nu va poate obliga nimeni sa il intretineti.
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii din partea copiilor in franta m_1980 m_1980 Buna ziua M-am mutat impreuna cu copii mei in Franta de 10 ani. Ei au acum 18 si respectiv 26 de ani. Mama lor a decedat in 2004. Ii sustin pe amandoi ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere Norynor Norynor Am un baiat in varsta de 27 de ani dintr-o alta casatorie. Din cate am inteles si-a scos diverse certificate cum ca ar fi bolnav psihic spre a putea obtine o ... (vezi toată discuția)