avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 DECEMBRIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 DECEMBRIE

Este legal sa se lucreze in 1 Decembrie daca se semneaza o declaratie ca nu este obligat de catre angajator? Firma poate fi amendata de catre ITM pentru aceasta? Salariul pentru aceasta zi se plateste dulbu?
Cel mai recent răspuns: elena bosneac , utilizator 10:02, 25 Noiembrie 2009
1 decembrie este zi libera la nivel national. In anumite domenii cu "foc continu" probabil se va lucra. Se va plati salariul normal si se va acorda o zi libera intr-o alta zi lucratoare.
1. in prima faza se poate compensa cu o zi libera in 30 de zile de la efectuarea acesteia, daca nu...
2. se plateste odata cu salariul lunii urmatoare cu un spor de minim 100%, fiind zi libera prin lege.
Codul muncii:
Art. 134
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
ART. 135
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
ART. 136
Prevederile art. 134 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
ART. 137
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 135, precum si la locurile de munca prevazute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru
In CCM la nivel de unitate este precizat % de acordare a acestui spor pentru activitatea desfasurata in zilele de sarbatoare legala,care poate fi mai mare de 100%.
Ce se intampla in situatia in care reprezentantii salariatilor solicita ca ziua de 1 decembrie sa se lucreze, urmand ca intr-o alta zi din luna decembrie sa li se acorde zi libera?
Este legal? Patronul poate aproba o astfel de solicitare?

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie facut catre itm pentru a putea lucra pe 01.12.2010 neon butterflies neon butterflies De ce este nevoie de la itm pentru a putea lucra pe data de 01.12.2010? (vezi toată discuția)
1 decembrie VLADUTZA07 VLADUTZA07 E obligatoriu ca angajatorul sa dea liber angajatilor de 1 decembrie, sau daca nu, care sunt conditiile? Depinde de domeniul in care iti desfasori ... (vezi toată discuția)