Am 2 popriri la ING Bank unde primesc lunar pensia de 640 lei. In aceasta luna in cont am primit si o suma reprezentand salariul aferent lunii aprilie din care mi s-a retinut, in mod corect 50%. Dupa cateva zile, cand mi-a fost virata pensia banca a aplicat o reducere de 50% din quantumul acesteia si nu doar din diferenta dintre jumatatea salariului minim net. Explicatia este halucinanta, au cumulat cele doua sume si considera ca venitul meu lunar depaseste cei 1263 lei considerat venit minim net. In cuprinsul lui 729 Cod p.c. nu exista notiunea de venit lunar cumulat, ci doar de sume ce reprezinta venituri din munca, salariale si pensii. Pentru fiecare suma, functie de natura ei si de quantum se face aplicatiunea lui 729 ? Salariul este un venit periodic lunar ca si pensia dar modalitatea de retinere trebuie aplicata sumei aferente fiecarui venit in parte, poate un tert sa inventeze notiunea de venit net lunar cumulat al unui debitor?
Executorul judecătoresc la cererea creditorului stabilește procentul care urmează să fie reținut din venitul lunar net. Procentul de maxim 50% în cazul mai multor creditori, se aplică tuturor veniturilor debitorului. Când debitorul realizează mai multe venituri cumulate, nu există excepție de la regula legii.
Dacă Banca nu a reținut per total mai mult de 50% din totalul veniturilor, a procedat corect.
Oricum, nu terțul poprit stabilește cât trebuie să poprească, ci executorul judecătoresc.
Dacă executorul va trimite o adresă prin care va solicita să nu vă mai rețină din pensie, banca în calitate de terț poprit se va conforma.
Venitul dvs lunar poate avea mai multe surse.. cand depuneti o declaratie referitoare la venit, declarati toate veniturile, nu numai salariul sau numai pensia, dar nu cred ca de asta retin asa, ci ca au indicatie de la executor pt poprire de 1/2 din sume si nu se specifica ce si cum.
Ce puteti face e sa vb cu executorul, poate face adresa ca ce intra cu titlu de pensie sa fie poprit cf legii sau sa nu mai incasati penia pe cont, sa faceti cerere sa va vireze prin posta.
sau sa faceti ontestatie la executare.
Proprire dubla.
Adrian Danut
Buna ziua. Daca este o proprire pe salariu si societatea angajatoare vireaza 30% din salariul angajatului in contul executorului acesta mai poate propri contul ... (vezi toată discuția)