Buna matusa mea ia donat tatalui meu locuita in care locuim acum 38 de ani in urma .dupa moartea tatalui meu matusa sau cineva poate ataca donatia astept un raspuns va multumesc!
Buna ziua,
donațiile -in general- pot fi “atacate” in măsura in care nu respecta rezerva succesorala și doar de către anumite categorii de persoane.
Un aspect de remarcat in cazul Dvs., însă, este acela al prescriptiei, care este de 3 ani de la data deschiderii mostenirii (decesul) celui care a donat.
Dvs. întrebați dacă poate fi atacată donația dupa decesul celui care a primit moștenirea ori data de referință este decesul donatorului.
Matusa care a donat poate, eventual, in timpul vieții, cere revocarea donației dacă sunt îndeplinite condițiile de mai jos:
Revocarea donaţiei
Art. 1023
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Donație
gabrielion
Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un
apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)