avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu deces

Buna ziua. Daca bunica mea a decedat iar eu am ramas singura ruda, ca nepot (fiii + sotul decedati si ei), cate zile de concediu am dreptul legal, tot 1?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2019
Mihai.Catalin96, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:46, 18 Mai 2019
Se respecta prevederile din contractul colectiv de munca si din ROI incheiate la nivel de firma.
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit . (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. Procedura - modul , cand , acte necesare etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa fie mentionata in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern ori intr-o procedura operationala emisa la nivel de angajator.
Prin urmare, verificati daca este posibil ceea ce doriti dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere deces bunici. la cate zile libere are dreptul un ... cecilia.ciobanu cecilia.ciobanu Zile libere deces bunici. La cate zile libere are dreptul un angajat, in cazul decesului unuia dintre bunici, daca in RoI si in CCM nu este mentionat ... (vezi toată discuția)
Bună seara. socrul meu a decedat în cursul zilei de astăzi. ... stefanpopovici stefanpopovici Bună seara. Socrul meu a decedat în cursul zilei de astăzi. Am dreptul la concediu pentru a mă ocupa de înmormântarea acestuia? Câte zile, care este ... (vezi toată discuția)
Buna, va rog articolul 52 din codul muncii menționează că ... lyly64 lyly64 Buna, va rog articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, ... (vezi toată discuția)