avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

datorita situatiei economice precare nu am reusit sa platesc pensia alimentara in ultimii 10 ani. fosta sotie a inteles lucrul acesta si pana luna trecuta nu a depus nici o plangere. dar luna trecuta a depus plangere penala pt abandon de familie cerand 20000 ron retroactiv. din cate am citit termenul de prescriptie este de trei ani. deci daca ii platesc pensia alimentara pe ultimii trei ani plangerea este retrasa ? va multumesc anticipat
Buna ziua,
Nu este retrasa dar ramane fara obiect.
Va sfatuiesc sa dat banii cu un inscris doveditor fie si un mandat postal pe care sa scrieti PENSIE ALIMENTARA.
Trimiteți banii prin mandat poștal cu specificația «pensie de întreținere., și astfel veți scăpa de condamnare penală. Pentru abandon de familie riscați să faceți pușcărie.

Să depuneți la Poliție o copie xerox cu chitanța doveditoare de la Poștă.
Infractiunea de abandon de familie presupune neplata , cu rea credinta, a pensiei de intretinere, cel putin 3 luni, fiind incriminata fapta de art. 378 din Codul penal.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila.

Pedeapsa este inchisoarea, de la 1 la 3 ani, sanctiunea alternativa este amenda penala.

Pedeapsa cu inchisoarea poate fi individualizata, prin amanarea aplicarii pedepsei(art. 83 din Codul penal ), ori prin suspendarea sub supraveghere, conform art .91 din Codul penal.

Persoana vatamata se poate constitui parte civila, oricand in etapa urmaririi penale, pana inceperea cercetarii judecatoresti, in prima instanta, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
( pot fi incluse sumele de bani restante ).


Ceea ce trebuie probat este reaua credinta, anume intentia directa ori indirecta, avuta in conduita manifestata, conduita de pasivitate, in ce priveste obligatia legala de intretinere.

Nerealizand venituri intr-o perioada anume , se poate aprecia faptul ca ati fost in imposibilitate obiectiva de a plati pensia de intretinere.

Achitati pretentiile emise, asa incat sa intervina retragerea plangerii prealabile, cauza ce inlatura raspunderea penala.

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei

Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.



Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
cat trebuie sa ii trimit? cat a cerut ea sau pe ultimii trei ani retroactiv? va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Abandon familie tiniza tiniza buna seara, care sunt conditiile si situatiile pt ca fapta sa fie considerata abandon familie? multumesc! (vezi toată discuția)