Infractiunea de abandon de familie presupune neplata , cu rea credinta, a pensiei de intretinere, cel putin 3 luni, fiind incriminata fapta de art. 378 din Codul penal.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila.
Pedeapsa este inchisoarea, de la 1 la 3 ani, sanctiunea alternativa este amenda penala.
Pedeapsa cu inchisoarea poate fi individualizata, prin amanarea aplicarii pedepsei(art. 83 din Codul penal ), ori prin suspendarea sub supraveghere, conform art .91 din Codul penal.
Persoana vatamata se poate constitui parte civila, oricand in etapa urmaririi penale, pana inceperea cercetarii judecatoresti, in prima instanta, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
( pot fi incluse sumele de bani restante ).
Ceea ce trebuie probat este reaua credinta, anume intentia directa ori indirecta, avuta in conduita manifestata, conduita de pasivitate, in ce priveste obligatia legala de intretinere.
Nerealizand venituri intr-o perioada anume , se poate aprecia faptul ca ati fost in imposibilitate obiectiva de a plati pensia de intretinere.
Achitati pretentiile emise, asa incat sa intervina retragerea plangerii prealabile, cauza ce inlatura raspunderea penala.
CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei
Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.