Un angajat care are curs postuniversitar ERSSM 180 ore este considerat grad superior?
Daca da, care sunt atributiile dpdv legal a unui angajat cu grad superior in cadrul unei firme (ma refer la cei desemnati care inca nu au 5 ani experienta in domeniu)?
Nu exista mentiunea de grad superior in legislatia ssm.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
a) abrogat
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
-Art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
-Art. 50 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Cursul ERSSM 180 se incadreaza la art.50 al.(1) lit. c) daca este avizat de catre MEN si Inspectia muncii.
Atributiile lucratorului sunt cele din fisa postului intocmita de angajator si anexata la CIM.
Buna ziua!
Poate are mai multa experienta sau cu niste mei bine legislatia, multe aspecte ale ei, in urma absolviri acelui curs dar fara vechimea de 5 ani, pe langa altele...., nu poate fi sef al unui SEPP ( Serviciu Extern de Prevenire si Protectie- un PFA in domeniul SSM...)
Dar poate fi, in urma absolviri cursului postuniversitar de 180 de ore, al unui SIPP ( Serviciu Intern de Prevenire si Protectie - mai pe scurt...Sa coordoneze activitatea SSM in cadrul unei firme si, poate, un salariu mai mare ca cineva ce are doar cursul de 80 de ore...)
Atribuțiile pe linie de SSM le gasiti in H.G. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare ( cred ca art.15- evaluare riscuri SSM, Plan Prevenire si Protectie, etc.- sunt pe tel. ca lasam un link.)
Art.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se refera la toate activitatile legale din domeniul ssm. Nu este obligatoriu ca un lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie din domeniul ssm sa primeasca prin fisa de post toate aceste atributii. Atributiile se stabilesc in functie de pregatirea din domeniul ssm al lucratorului si de experienta profesionala in doemniu.
Cursuri ssm
adrcarlos
Buna seara,
Poate cineva sa ma ajute, va rog, ...
Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)