avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... URGENT!!!! Tatal cere copilul dupa 10 ani...in care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

URGENT!!!! Tatal cere copilul dupa 10 ani...in care nici macar nu l-a recunoscut!

Buna ziua,

Problema e urmatoarea: Mama fetitei, se desparte de barbatul care se presupune a fi tatal fetitei (el nu vrea s-o recunoasca pe motiv ca nu-i al lui, fetita ramane cu mama ei). Mama fetitei se recasatoreste, si fetita locuieste cu mama, sotul acesteia, si bunica din partea mamei. Acum un an, intr-un stupid accident de masina, moare mama fetitei, care ramane in ingrijirea sotului mamei (au venit cei de la protectia copilului si i-au incredintat-o acestuia sub protectie). Acum, dupa 10 ani, cati are fetita, tatal acesteia (barbatul despre care mama fetitei spunea ca e tatal ei, si care n-a vrut s-o recunoasca) inainteaza proces pentru a lua fetita.

Se mai impune o precizare: sotul mamei, cu care fetita locuieste acum, si care o ingrijeste ca pe propriul copil, i-a povestit acesteia ca s-are putea sa stea o vreme la tatal ei, tocmai pt. a o pregati in cazul pierderii procesului. Fetita e daramata psihic acum, din acest motiv, si nu mai vrea sa vb cu nimeni, fiind foarte atasata de actualul "tata" si de bunica ei, cu care locuieste in prezent.

Ce sanse exista ca tatal-adevarat sa ia fetita?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:07, 2 Decembrie 2009
Eu cred ca, tinand cont de faptul ca nu si-a recunoscut fetita, sansele lui sunt reduse. Apoi, se va tine cont si de dorintele fetitei, ea va fi ascultata si isi va putea manifesta optiunea. De obligat, teoretic nu ar trebui sa o oblige nimeni sa stea acolo nu isi doreste. Si cel mai important lucru, se va tine cont numai de interesul copilului , iar instanta va cantari , va evalua intreaga situaite , si va incredinta fetita aceluia alaturi de care , se va putea realiza interesul superior al fetitei adica, cresterea, educarea, dezvoltarea, invatatura ....
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Multumesc!

Ar fi o problema daca cel cu care sta fetita e in somaj, iar cel presupus tata lucreaza? Ca in rest, dezvoltare, educatie, iubire, primeste, inclusiv de la "bunicii" din partea sotului mamei cu care sta acum.
presupusul tata natural al minorei avea posibilitatea ca, in termen de un an, de la nasterea fetei, sa introduca actiune in instanta in vederea stabilirii paternitatii.
totusi, daca acest termen s-a prescris dansul are posibilitatea recunoasterii voluntare a paternitatii .
avand in vedere varsta minorei, aceasta va fi audiata in camera de consiliu , pt. a-si mainifesta optiunea .
personal nu i-as acorda fata presupusului tata, tinand cont de faptul ca timp de 10 ani de zile nu a tinut legatura cu aceasta , mai mult decat atat nici nu a recunoscut-o . X-(


Revin totusi cu intrebarea de mai sus, daca conteaza situatia materiala. Actualul "tata" e in somaj (criza economica, si zona e slab dezvoltata d.p.d.v. al locurilor de munca); insa, ii poate adauga o educatie, ingrijire decenta.

Ieri a fost termen si s-a dat termen in vederea studierii de către reclamant a întâmpinării, pe 19.01.2010.

Multumesc de interesul acordat problemei mele!
Desigur, situatia materiala conteaza. Insa faptul ca actualmente se afla in somaj, nu inseamna in niciun caz ca in viitorul apropiat nu isi va gasi un loc de munca. Situatia aceasta ,tempoara, nu ar trebui sa atarne atat de greu si sa il dezavantajeze . In plus, daca fetita ii va fi incrdedintata, va fi cu atat mai mult motivat sa urgenteze in a-si cauta un serviciu care sa ii aduca veniturile necesare intretinerii copilului. Personal, consider ca ar trebui sa se tina cont atat de aspectul material, insa , as zice ca si alte aspecte , cum ar fi afectiunea, atasamentul dintre tata si fetita , mediul , daca este unul favorabil cresterii si educarii ei.

Alte discuții în legătură

Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)