Buna ziua. Am o problema legata de o salariata care a nascut, mai are o saptamana si expira concediul de maternitate (cele 126 zile). De concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani va beneficia tatal si din cate am aflat, ea va solicita reducerea programului de lucru cu 2 ore pentru alaptarea copilului sau 2 pauze de cate 1 ora in cursul programului de lucru. Pe langa aceste pauze/reducerea programului am inteles ca va solicita, cand are nevoie si de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav (cf OUG 158/2005 durata maxima este de 45 zile calendaristice/an). Intrebarea este: are dreptul sa solicite acest concediu pentru ingrijirea copilului bolnav (pana la varsta de 2 ani) din momentul in care celalalt parinte este in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani ? Nu am gasit nici o reglementare care sa nu ii permita (in conditiile in care are stagiul de cotizare cf OUG158/2005). Pe un site, gasisem la actele necesare pentru a beneficia de aceasta indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav, pe langa certificatul medical, o "declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului". Va rog sa ma ajutati cu o baza legala, in cazul in care legea nu-i permite sa beneficieze de acest concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, daca tatal se afla in concediu pentru cresterea aceluiasi copil. Multumesc.
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Indemnizatia se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, OPTIONAL, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare.
Indemnizatia pentru angrijirea copilului bolnav an varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la amplinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis an conditiile legii, dupa caz.
Durata de acordare a indemnizaţiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul.
Deci sa inteleg ca mama ( care si-a reluat activitatea dupa cele 126 zile sarcina si lauzie) poate beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav , cand este nevoie, in limita a 45 zile calendaristice/an, in acelasi timp in care tatal se afla in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani. Nu se exclud una pe cealalta.
Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineaca mama copilului este cea privind stagiul de cotizare si prezentarea, evident, a certificatelor medicale.
Tatal il creste si mama il ingrijeste cand este bolnav.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Adoptii
tomas dona
Buna seara,
Am si eu marea rugaminte sa-mi spuneti referitor la adoptie, daca in perioada de incredintare/acomodare de 90 zile, cand practic inca nu este ... (vezi toată discuția)